Business Hi-Tech

Napster obtine o amanare

31.07.2000, 00:00 23



Compania Napster si-a sarbatorit sambata victoria dupa ce a obtinut o amanare de mai multe saptamani a ordinului de inchidere a propriului ste muzical. Batalia sa cu industria producatoare de discuri nu s-a sfarsit insa aici.

Doi judecatori ai Curtii federale de apel a statului California au suspendat vineri decizia de inchidere temporara a site-ului Napster data de un alt judecator american. Cu numai cateva zile in urma, judecatoarea federala Marilyn Hall Patel hotarase, dupa analizarea pe fond a cazului, ca site-ul Napster sa fie inchis sambata trecuta la ora 7 GMT.

Industria muzicala poate face recurs la decizia celor doi judecatori fie in fata Curtii de apel fie in fata Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite.

Aceasta decizie "este in mod evident o deceptie pentru noi", a afirmat Hilary Rosen, presedintele Asociatiei Americane a Industriei de Inregistrari (AAII) care acuza Napster de incalcarea drepturilor de autor.

Napster este un serviciu Intenet gratuit extrem de popular care a fost creat in 1999 de catre un student american pe atunci in varsta de numai 19 ani, Shawn Fanning. El permite celor 20 de milioane de utilizatori ai sai sa incarce gratuit fisiere muzicale in format MP3 pe care le pot chimba apoi intre ei.

"In momentul in care Curtea va examina toate faptele", ne va da dreptate, a precizat Rosen, adaugand ca este "frustrant sa constat ca in aceste ultime zile, copierea ilegala de piese muzicale a batut fara indoiala toate recordurile".

Vineri seara, Curtea de apel a mai hotarat sa accelereze judecarea acestui caz, ceea ce nu ar putea insemna decat ca rasuflul de usurare al adeptilor tehnologiei Napster va fi de scurta durata.

Avocatii companiei americane va trebui sa explice in detaliu, pana pe 18 august, de ce se opun inchiderii temporare a site-ului, in timp ce AAII va trebui sa prezinte, pana pe 12 septembrie, contra-argumentele sale. Dupa inca doua saptamani Curtea de Apel se va pronunta definitiv asupra ordinului de inchidere temporara a site-ului.

Pana acum, la toate acuzatiile aduse de catre casele de discuri avocatii societatii Napster au raspuns ca incarcarea de fisiere muzicale de pe Internet, pentru uz personal, nu constituie o incalcare a drepturilor de autor. De-a lungul procesului, presedintele Napster, Hank Barry, s-a declarat in favoarea incheierii unui acord de cooperare cu reprezentantii industriei producatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels