Business Hi-Tech

Neogen: Vrem sa cream primul ?Google romanesc"

14.09.2004, 00:00 21

Furnizorul autohton de servicii web Neogen si-a triplat veniturile anul acesta si incearca sa lanseze primul motor de cautare online 100% romanesc (Negen Web, accesibil la http://web.neogen.ro).
"O afacere pornita acum cu patru ani, in urma unui anunt online, a ajuns o companie cu o cifra de afaceri de 400.000 de euro, care deserveste 500.000 de utilizatori si peste 10.000 de alte companii", a declarat pentru ZF Calin Fusu, director general al Neogen. Dupa o serie de achizitii si fuziuni, Neogen a reusit sa adune intr-un singur loc, pe site-ul companiei www.neogen.ro, servicii diverse: anunturi online, cariere, relatii interpersonale, publicitate online, gazduire de pagini web si asa mai departe.
"Schimbarea numelui companiei, din RoGenerator asa cum am inceput, in Neogen s-a dorit o confirmare a faptului ca ne orientam exclusiv spre piata de servicii online si am renuntat la activitati precum dezvoltarea de software sau consultanta IT", a explicat Calin Fusu. Neogen a devenit cunoscuta prin cel mai popular site de cariere din Internetul romanesc, BestJobs.ro.
Lansat in octombrie 2000, portalul BestJobs a devenit in numai un an cel mai vizitat site de gen in Romania, conform statisticilor Trafic.ro. Pagina a fost premiata la festivalul web Internetics 2001, iar atunci avea deja 50.000 de utilizatori si 800 de oferte de locuri de munca. A doua versiune a Bestjobs a fost lansata in 2002, primind pentru a doua oara premiul pentru cel mai bun site de cariere la Internetics. In acest moment, pe BestJobs intra mai bine 80.000 de oameni in fiecare saptamana, conform statisticilor Trafic.ro. Sunt disponibile aici peste 200.000 de CV-uri.
Activitatea online a Neogen a inceput cu un singur site, specializat in imobiliare, respectiv www.ecasa.ro. Pe parcurs, activitatea a fost extinsa si pe langa BestJobs a aparut sitea-ul de relatii www.noi2.ro, precum si alte pagini, printre care se numarau serviciile eTurism.ro, Garaj.ro, Bazar.ro sau BizClub.ro. In 2003 toate aceste site-uri au fuzionat, serviciile fiind disponibile pe noul portal al companiei www.neogen.ro. Doua dintre servicii, BestJobs si Nos.ro, au ramas relativ independente, avand brand-uri recunoscute. Ele sunt prezente insa si pe pagina principala a companiei.
La sfarsitul anului trecut, Neogen lansa serviciul de publicitate online, Marketer, prin care proprieterii de site-uri pot obtine vizitatori interesati de produsele sau serviciile oferite. Neogen a achizitionat atunci serviciul de gazduire de site-uri web MyHost.ro, extinzandu-si astfel gama de servicii online detinute.
Anul acesta, compania si-a continuat procesul de consolidare, achizitionand site-urile concurente de relatii personale Relatii.ro si HiHooy.ro. Pagina Noi2.ro a reusit astfel sa adune peste 100.000 de vizitatori pe saptamana (5 milioane de afisari), devenind site-ul cel mai vizitat din acest domeniu din Internetul romanesc.
Neogen a fost fondata in 2000, de cinci intreprinzatori romani, care sunt si actionarii companiei. Compania a avut anul trecut afaceri de aproximativ 120.000 de euro, iar cifra de afaceri pe 2004 este estimata sa treaca de 400.000 de euro. Neogen are in prezent 30 de angajati, compania avand un sediu in Bucuresti si unul in Targu Mures. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO