Business Hi-Tech

Netbook, Notebook sau Ultrabook? Ce avantaje au fiecare

Netbook, Notebook sau Ultrabook? Ce avantaje au fiecare

Autor: Claudiu Ilioiu

09.12.2011, 13:42 2558

Când vine vorba de cumpărarea unui sistem mobil de calcul intervine o singură problemă. Ce să alegem? Ziarul Financiar împreună cu Bogdan Georgescu, Channel Account Manager la Intel România, biroul local al celui mai mare producător de microprocesoare din lume vă prezintă avantajele tipurilor de, netbook-uri, notebook-uri şi Ultrabook-uri.

Netbook-ul este unul dintre cele mai apreciate sisteme mobile de calcul şi a ajuns în topul vânzărilor şi cerinţelor datorită preţului redus de achiziţie şi a capabilităţile de computing suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.

Conceptul de netbook a revoluţionat practic computing-ul. Până în acest moment au fost create nenumărate design-uri, toate construite în jurul a 45 de procesoare Intel Atom dezvoltate până acum. Cea mai importantă caracteristică a netbook-urilor o constituie durata de viaţă mare a bateriei, care poate ajunge în unele cazuri la 8 ore de funcţionare doar pe baterie.

Performanţa unui procesor Intel Atom cu un singur nucleu este apropiată de jumătatea performanţei oferite de un procesor Intel Pentium M de aceeaşi frecvenţă. Cu toate că multe modele pot de exemplu să deschidă un film HD, (procesoarele dezvoltate de Intel fiind din ce în ce mai performante, unele având chiar două nuclee), sau să ruleze jocuri nepretenţioase, totuşi ele au fost construite pentru utilizatorii cu nevoi de computing de bază, precum navigarea pe Internet.

Această gamă are şi dezavantaje, precum dimensiunile mici ale ecranului şi nu în ultimul rând lipsa unităţii optice încorporate.

"Atuurile netbook-ului sunt cele mai puternice argumente de cumpărare pe care un produs poate să le aibă. De la an la an netbook-ul a crescut semnificativ, fiind din ce în ce mai performant, reuşind să devină un companion potrivit pentru foarte mulţi utilizatori din România", a declarat pentru Ziarul Financiar Georgescu.

În concluzie, dacă cauţi un sistem de calcul mobil, uşor şi de dimensiuni reduse, ce se poate conecta la orice hotspot din oraş şi care deţine o autonomie mare, netbook-ul este alegerea optimă.

Notebookul este în acest moment cel mai vândut sistem de calcul. Cele mai performante modele folosesc procesoarele Intel Core i3, Intel Core i5 şi Intel Core i7.

Noua microarhitectură integrată de notebook-urile cu Intel Core foloseşte noi nuclee îmbunătăţite ce sunt mai bine conectate cu ajutorul unui inel de interconectare pentru îmbunătăţirea performanţei lăţimii de bandă şi eficienţei energetice. Cea de-a doua generaţie a familiei de procesoare Intel Core este prima microarhitectură "visibly smart - vizibil inteligentă" care combină pe un chip unic tehnologii vizuale şi de grafică 3D cu microprocesoare cu nivel ridicat de performanţă. Prin încorporarea noii arhitecturi Intel HD Graphics pe fiecare pastilă de siliciu de 32nm se obţin îmbunătăţiri semnificative faţă de grafica de generaţie anterioară, atât pentru procesarea de media HD, cât şi pentru jocurile mainstream. Chip-urile îmbunătăţesc nivelul de performanţă, oferind în acelaşi timp o excelentă durată de viaţă a bateriei, precum şi capacitatea de a dezvolta laptop-uri şi PC-uri all-in-one mai înguste şi mai uşoare.

Notebook-urile cu Intel Core i3 sunt dedicate utilizatorilor care au nevoie printre altele de o putere de procesare care să permită lucrul cu mai multe aplicaţii în acelaşi timp şi folosirea unor programe care necesită două nuclee. Spre deosebire de Intel Core i5 şi Intel Core i7, Intel Core i3 nu beneficiază de tehnologiile Intel Turbo Boost, Intel vPro şi AES-NI. Notebook-urile ce integrează procesoare Intel Core i5 sunt dedicate utilizatorilor ce au nevoie de procesoare puternice, care să facă faţă chiar şi aplicaţiilor de ultimă generaţie ce folosesc multe resurse de sistem. Procesoarele Intel Core i5 deţin integrate cele mai noi tehnologii Intel, precum Intel Turbo Boost 2.0 şi Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX). Tehnologia Intel Turbo Boost 2.0 se află prezentă pe cea de-a doua generaţie a gamei de procesoare Intel Core, a fost optimizată pentru noua microarhitectură şi beneficiază de îmbunătăţirile PCU-ului şi de noul mod de partajare a energiei între procesor şi grafică. Tehnologia Intel Turbo Boost 2.0 intervine mărind performanţa sistemului atunci când sarcinile de lucru sunt mari. Adiţional, un nou algoritm de energie optimizează performanţa. Notebook-urile ce integrează procesoare Intel Core i7 sunt cele mai performante sisteme din piaţă. Sunt dedicate în special gamerilor şi utilizatorilor care folosesc la maximum resursele calculatoarelor cu programe sofisticate.

"A doua generaţie de procesoare Intel Core a condus la realizarea unor notebook-uri puternice, accesibile şi fiabile. Puterea de procesare mare, capabilităţile grafice integrate suficiente pentru majoritatea utilizatorilor şi ultima versiune a tehnologiei Intel Turbo Boost sunt printre elementele caracteristice ale sistemelor care integrează procesoarele Intel Core", a explicat Georgescu

Ultrabook reprezintă o nouă clasă de PC-uri ultraportabile construite în jurul celei de-a doua generaţii de procesoare Intel Core. Noile sisteme redefinesc conceptul de mobilitate întrucât sunt foarte uşoare şi pot fi transportate oriunde.

"Ultrabook reprezintă ultimul concept de PC ultraportabil realizat de Intel şi totodată una dintre cele mai mari realizări ale companiei. Design-ul ultrasubţire, deschiderea în maxim 7 secunde din modul sleep, performanţele ridicate, securitatea şi autonomia mare sunt caracteristicile cele mai importante ale acestei noi game de dispozitive", a mai precizat Georgescu.

Ultrabook-urile au mai puţin de 21 mm grosime şi deţin caracteristici de ultimă generaţie, cum ar fi: pornine foarte rapida, sub 7 secunde, capabilităţi de multitasking extinse, securitate şi o durată de viaţă mare a bateriei. Viziunea Intel este de a crea o nouă experienţă pentru utilizatori printr-o nouă clasă de computere mobile. Acestea vor încorpora performanţa şi capabilităţile laptopurilor din ziua de astăzi cu caracteristici asemănătoare tablet-elor şi vor oferi o viteză de răspuns mai mare şi o mai bună securitate, într-un design subţire, uşor şi elegant. Ultrabook va fi construit după Legea lui Moore şi tehnologiile pe bază de siliciu în acelaşi mod în care a fost asamblat PC-ul tradiţional în ultimii 40 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO