Business Hi-Tech

Nokia vrea sa vanda 35 de milioane de telefoane cu GPS

12.05.2008, 17:21 14

Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, estimeaza ca va vinde in acest an 35 de milioane de telefoane mobile dotate cu sistem GPS, echivalentul intregii piete de astfel de dispozitive din 2007, a declarat directorul general al companiei, Olli-Pekka Kallasvuo.
Achizitia companiei de sisteme de navigatie Navteq de catre Nokia, pentru 8,1 miliarde de dolari, este o afacere buna si asteapta aprobarea Uniunii Europene, potrivit reprezentantului companiei finlandeze.
"Suntem mai optimisti in privinta oportunitatilor pe care le vedem la navigatia terestra, la hartile digitale si serviciile in acest sector, decat in momentul cand am luat aceasta decizie (preluarea Navteq - n.r.)", a afirmat Kallasvuo.
Nokia anticipeaza ca majoritatea telefoanelor vandute in acest an vor fi destinate clientilor care detin deja astfel de dispozitive.
"La nivel global, estimam ca vanzarile de inlocuire vor reprezenta in 2008 peste 70% din volumul industriei", a declarat directorul general al Nokia.
Compania finlandeza a anuntat recent ca este pe punctul de a introduce in urmatoarele luni multe modele noi de telefoane prin intermediul distribuitorilor din SUA, pentru a incerca sa-si majoreze cota detinuta pe aceasta piata.
Cota pe care Nokia o ocupa pe piata din SUA a scazut de la 20% la 7% in ultimii doi ani, potrivit firmei de cercetare Strategy Analytics.
Nokia detine aproximativ 39% din piata globala de telefoane mobile. Compania anticipeaza ca volumul telefoanelor vandute la nivel global va creste in acest an cu circa 10%, de la aproximativ 1,14 miliarde de unitati estimate in 2007.
Producatorul finlandez a anuntat in luna ianuarie ca va inchide fabrica din Bochum, Germania, si va transfera productia la Cluj-Napoca. Operatiunea presupune disponibilizarea a pana la 2.300 de angajati ai uzinei de la Bochum, iar decizia privind transferul productiei a fost criticata de mai multi politicieni germani.
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 1,22 mld. euro. Veniturile companiei au crescut cu 28% comparativ cu T1 2007, totalizand 12,66 mld. euro. Compania a livrat 115,5 milioane de telefoane mobile in T1, in crestere cu 27% fata de anul trecut.
Nokia este cel mai bine vandut brand de telefoane mobile din Romania, cu o cota de piata de peste 60%, conform declaratiilor celor mai mari retaileri GSM de pe piata locala.
Astfel, oficialii retailerului Fonomat, detinut de fondul spaniol Ged Capital, afirma ca din cele 300.000 de telefoane mobile comercializate anul trecut 65% au fost marca Nokia. Si retailerul Germanos a precizat anterior ca cel mai bine vandut brand de mobil din Romania este Nokia.
In ce priveste vanzarile Fonomat pe anul trecut, dupa Nokia cele mai mari vanzari au fost inregistrate de Sony Ericsson (10%), Samsung (8%), Sagem si Motorola (6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO