Business Hi-Tech

Noutăţile Apple iPhone 4S au impresionat puţini fani şi investitori. Şi-a pierdut Apple din strălucire după plecarea lui Jobs?

Noutăţile Apple iPhone 4S au impresionat puţini fani şi investitori. Şi-a pierdut Apple din strălucire după plecarea lui Jobs?

Autor: Adrian Seceleanu

06.10.2011, 00:08 1113

Apple a lansat marţi-seară la San Franciso o variantă îmbunătă­ţită a iPhone 4, care este mai rapid decât predecesorul său şi include funcţii avansate de control prin voce şi o cameră foto-video cu rezoluţie mai ridicată, însă investitorii, analiştii şi fanii au primit fără entuziasm noul gadget, primul lansat fără ca pe scenă să urce charismaticul Steve Jobs.

iPhone 4S va costa, în SUA, 199 de dolari, 299 de dolari sau 399 de dolari, în funcţie de do­tări şi va fi dosponibil pentru precomenzi începând cu data de 7 octombrie. Telefonul va fi disponibil în magazine în Statele Unite începând cu data de 14 octombrie.

Modelul iPhone 4, lansat în urmă cu 16 luni, va avea din 14 octombrie un preţ de referinţă de 99 de dolari, iar mai vechiul iPhone 3GS, lansat în 2009, va fi oferit gratuit în SUA împreună cu anumite abonamente.

Lansarea iPhone 4S este primul eveniment major organizat de Apple sub conducerea lui Tim Cook, care a preluat postul de director general pe 24 august, după plecarea lui Steve Jobs.

Analiştii şi investitorii se aşteptau la lansarea unui model iPhone 5 mult îmbunătăţit faţă de predecesor şi la apariţia unei variante mai ieftine a iPhone 4.

Noul sistem de operare iOS 5, care rulează pe gadget-urile mobile ale Apple, va fi disponibil de asemenea din 12 octombrie.

Din decembrie 2010 toţi operatorii mari de telefonie mobilă de pe piaţă au în ofertă iPhone, astfel că este posibil ca şi 4S să ajungă la Orange, Vodafone şi Cosmote. Niciun operator din România nu a putut răspunde ieri la întrebarea când va avea în ofertă 4S. iPhone este unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri din România, circa 300.000 de unităţi fiind în prezent pe piaţă, conform unor estimări neoficiale. La Vodafone, în ultimele şase luni, 12% din totalul smartphone-urilor vândute au fost iPhone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO