Business Hi-Tech

Novensys aduce soft din Islanda si tinteste o cifra de afaceri de 7 mil. dolari

04.04.2005, 19:28 28

Compania romaneasca producatoare de solutii IT Novensys a anuntat semnarea unui acord cu firma islandeza Landsteinar Strengur prin care va distribui pe piata autohtona o solutie software destinata marilor magazine din sectorul de retail.
Novensys a semnat deja un contract cu una din primele trei retele de magazine de retail din Romania si si-a propus sa obtina venituri de peste 300.000 de euro din implementarea solutiei in acest an, a declarat pentru ZF Cezar Golumbeanu, director de vanzari si marketing la Novensys.
Oficialii Novensys nu au precizat numele clientului respectiv, invocand clauze contractuale de confidentialitate. Numele clientului va fi facut public in luna iulie, atunci cand noul software va deveni functional in reteaua acestuia, iar intre timp Novensys se afla in discutii cu inca doua companii, una de asemenea din retail, iar cealalta din industria farmaceutica, a mai spus Golumbeanu.
Landsteinar Strengur este una dintre principalele companii dezvoltatoare de solutii IT bazate pe tehnologie Microsoft Navision la nivel mondial. Solutiile companiei islandeze sunt implementate in peste 6.700 de magazine si sunt folosite de 14.000 de utilizatori din 130 de tari. Reteaua de parteneri cuprinde mai mult de 100 de distribuitori din 40 de tari, iar solutiile software ale companiei ruleaza in aproximativ 92% din toate magazinele din sectorul de retail din Islanda. Printre cei mai mari clienti se numara Ikea, adidas, Shell, Pizza Hut.
In 2004, portofoliul de clienti al Novensys a crescut la peste 1.300 de companii, printre acestea numarandu-se Metro Cash & Carry, Selgros, Carrefour, Cora, KraftJacobs Suchard, Nestle, Arctic, Unilever, Coca-Cola, Orange Romania, Mobifon, RomTelecom.
Novensys obtine peste 70% din cifra de afaceri din contractele incheiate in zona de retail. Pentru anul acesta, compania si-a propus o cifra de afaceri de 7 mil. $ (aproximativ 5 milioane de euro), dupa ce anul trecut a obtinut 5,5 mil. $ (4,4 milioane de euro la cursul valutar mediu din 2004).
Noua solutie software pentru sectorul de retail se numeste Landsteiner Retail. Aceasta, implementata in diversele filiale ale clientilor, asigura controlul centralizat al informatiilor si managementul datelor legate de preturi, stocuri, receptia marfurilor, rapoarte.
"Sectorul de retail din Romania incepe sa se confrunte cu aceleasi probleme existente in alte parti ale Europei", a spus Sveinn Aki Ludviksson, director de vanzari al companiei islandeze Landsteiner Strengur.
"Urmarirea si gestionarea rapida si unitara a tuturor operatiunilor de retail contribuie la imbunatatirea serviciilor si creeaza avantajul competitiv", a adaugat Ludviksson.
Printre concluziile unui recent seminar organizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si ITS Events Management s-au numarat si cateva date despre implementarea solutiilor IT in sectorul de retail. Astfel, adoptarea unei solutii informatice de gestiune a vanzarilor poate genera cresterea vanzarilor in medie la 50 %, in 6 luni de la implementare. De asemenea, in cazul in care compania client beneficiaza pentru prima data de implementarea unui asemenea sistem, cresterea estimata a volumului de vanzari poate atinge 100%
"Informatiile clasice de care un bun vanzator are intotdeauna nevoie - volumele de vanzari (previzionate si atinse pana in momentul respectiv), preturi (proprii si ale concurentei), sistem de discounturi - nu mai sunt suficiente pentru incheierea unei tranzactii benefice ambelor parti", se arata in raportul seminarului. "Negocierile si deciziile in timp real pot fi realizate doar pe baza unor informatii precum structura pretului produsului in functie de diferiti parametri, simulari de calcul pentru preturi si discounturi, limitele de decizie pe niveluri intre care agentul de vanzari poate incheia o tranzactie de succes, sezonalitatea produsului".
Landsteinar Strengur este membra a Kogun Group, companie listata la bursa islandeza si, in acelasi timp, cel mai mare grup IT al tarii, cu un venit estimat pentru 2005 de aproximativ 200 de milioane de euro.
Fondata in 1996 sub numele de Bar Code Systems, compania romaneasca si-a schimbat numele in Novensys in iulie 2004, o data cu preluarea solutiei soft Navision de la Microsoft. Actionarii Novensys sunt fondul de investitii ICB cu sediul central in Cipru si 4 actionari romani persoane fizice. Nici unul dintre actionari nu detine pachetul majoritar. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO