Business Hi-Tech

O foarfeca excelenta pentru taierea costurilor: leasingul

02.06.2004, 00:00 70



Cum o tendinta majora in piata IT&C este o politica accentuata de control al costurilor, devine interesanta utilizarea surselor alternative de finantare, in cadrul carora se distinge leasingul.



Fata de alte forme de finantare, leasingul dispune de avantajul eliminarii birocratiei intampinate la obtinerea unui credit, iar garantarea finantarii se face doar cu bunul care face obiectul contractului de leasing. O aIta caracteristica importanta a leasingului este flexibilitatea. In general, contractele care se incheie sunt "croite" pe utilizator si pe obiectul de leasing. Perioada de derulare a contractului, scadenta ratelor, valoarea reziduala, pot fi liber negociate de cele doua parti, astfel incat termenii contractului sa corespunda cel mai bine intereselor si, mai ales, posibilitatilor acestora.



In prezent se practica doua forme de leasing: financiar si operational. Ceea ce diferentiaza cele doua tipuri de operatii sunt unele aspecte de ordin procedural. Astfel, in cazul leasingului financiar, bunul finantat este evidentiat ca investitie in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal. In cazul leasingului operational, bunul ramane evidentiat in contabilitatea societatii finantatoare, beneficiarului ramanandu-i sa deduca lunar pe costuri valoarea chiriei (redeventa).



Leasingul operational reprezinta o solutie viabila pentru orice companie in cautare de echipamente tehnologice cu o uzura morala accelerata, precum cele din domeniul IT&C, tocmai datorita faptului ca nu dreptul de proprietate asupra mijloacelor fixe genereaza profituri pentru companie, ci utilizarea cu maxim de randament al acestora. Companiile pot obtine astfel cu eforturi financiare initiale minime dreptul de folosinta asupra acestor echipamente. Din aceste considerente, leasingul apare ca un factor important al cresterii pietei de IT&C la nivel global.



Statisticile arata ca in Statele Unite 80% dintre companii isi achizitioneaza sistemele informatice si de comunicatii in leasing. Aici companiile prefera contracte succesive de leasing operational, intrucat acestea le permit mentinerea unui nivel tehnic ridicat al echipamentelor, avand in vedere faptul ca in business-ul IT tehnologia de astazi devine istorie la scurt timp de la aparitie. Tranzactiile acopera o plaja larga, mergand de la computere de cateva sute de dolari pana la multifunctionale si sisteme de comunicatii, in valoare de milioane de dolari. De asemenea, anual sunt tranzactionate sisteme software pentru valori in jurul cifrei de 2 miliarde de dolari.





INTER : Softul exclus de la leasing





In Romania, leasingul ca modalitate alternativa de finantare apare cu atat mai oportun, cu cat piata locala de IT&C este un domeniu insuficient exploatat de institutiile bancare, din cauza lipsei de expertiza si neasumarii riscurilor de finantare in ceea ce priveste astfel de produse si servicii.



Exista insa un neajuns al legislatiei in domeniu si anume faptul ca produsele software nu pot face obiectul unui contract de leasing. Pentru fiecare dintre noi, fie ca suntem dezvoltatori de aplicatii software, distribuitori sau simpli utilizatori, este o certitudine faptul ca echipamentele hardware devin simple accesorii tehnice in lipsa unor programe de calculator si ca doar prin instalarea unui "soft", o statie de lucru poate deveni productiva.



In prezent, In Romania, companiile de leasing finanteaza in mod fortat software, prin cresterea artificiala a valorii echipamentelor cu valoarea softului care ruleaza pe ele. Aceasta metoda a fost agreata de toti jucatorii din piata, insa nu pentru valori mari ale sistemelor software. Astfel, in cazul solutiilor informatice integrate, este greu de incorporat valoarea software-ului in hardware. Practic, un o solutie de gestionare a resurselor inteprinderii de tip ERP porneste de la 30.000 de dolari si poate sa ajunga, in functie de marimea afacerii, la 500.000 sau chiar un milion de dolari.



Modificarea legislatiei in domeniul leasingului ar atrage dupa sine o serie de beneficii majore, cel mai important fiind acela ca achizitia de produse software (si implicit de sisteme software integrate) nu va mai fi obstructionata de lipsa fondurilor. Un prim avantaj va fi cresterea cererii de solutii software pe piata interna, ceea ce ar determina dezvoltarea industriei locale de resort. In plus, un numar mai mare de licente achizitionate legal ar reprezenta un alt castig important pentru industria romaneasca de IT, dar si pentru Romania ca tara, deoarece s-ar reduce incidenta pirateriei. Cererea crescanda de noi produse si servicii ar conduce, de asemenea, la crearea de noi locuri de munca in industria de profil. Coroborand cu aceasta ipoteza faptul ca legislatia in vigoare elimina impozitul pe salarii in cazul dezvoltatorilor de software, se prefigureaza un alt mare beneficiu, si anume acela al diminuarii fenomenului de brain-drain (migrarea fortei de munca din domeniul IT catre tarile dezvoltate).



Asadar, se poate afirma cu certitudine ca o dezvoltare a leasingului pe partea de software ar avea numai efecte pozitive in planul conducerii unei afaceri si implicit al rezultatelor financiare. Nu ar mai exista incompatibilitatile de pana acum in a conduce o afacere in Romania ca prelungire a unei afaceri internationale si nici reticentele investitorilor straini care si-ar dori sa aplice aici tehnici de bugetare cu care ei sunt familiarizati.





* Claudia Giurgea este presedintele companiei IT CG&GC Leasing

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels