Business Hi-Tech

O initiativa UE poate permite Cosmote sa ofere servicii 3G. Va folosi operatorul aceasta posibilitate?

O initiativa UE poate permite Cosmote sa ofere servicii 3G. Va folosi operatorul aceasta posibilitate?

Patru operatori locali detin in prezent licente 3G: Orange, Vodafone, RCS&RDS si Zapp.

31.07.2007, 18:44 28

Un proiect initiat de Comisia Europeana i-ar putea permite operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania sa ofere servicii 3G pe frecventele de 900 si 1800 MHz, care sunt in prezent destinate exclusiv utilizarii pentru furnizarea de servicii de telefonie GSM. Cosmote a pierdut anul trecut licitatia organizata de statul roman pentru ultimele doua licente de telefonie de generatie a treia, castigatorii fiind companiile RCS&RDS si Telemobil (Zapp).
Si Orange si Vodafone Romania ar putea utiliza frecventele de 900 si 1800 Mhz pentru a furniza servicii 3G.
In cazul adoptarii propunerii privind liberalizarea accesului la spectrul de frecvente radio cuprins intre 900 MHz si 1.800 MHz, operatorii din cele 27 de state europene vor putea oferi servicii de telefonie mobila la costuri mai reduse, conform Comisiei Europene. O astfel de masura ar permite diminuarea cu pana la 40% a cheltuielilor de capital pentru retele, in urmatorii cinci ani, estimeaza si Asociatia globala a operatorilor GSM.
Patru operatori din Romania detin in prezent licente 3G, respectiv Orange, RCS&RDS, Vodafone si Zapp, dintre acestia doar Orange si Vodafone lansand servicii bazate pe aceasta tehnologie. Telefonia 3G permite efectuarea de apeluri video si transfer de date la viteze superioare. In prezent clientii serviciiilor 3G de la Orange si Vodafone pot initia apeluri video si pot descarca date la viteze de pana la 3,6 Mbps.
Teoretic, cel mai important beneficiar al initiativei UE ar fi Cosmote Romania, care si-a vazut planurile de dezvoltare date peste cap odata cu pierderea licentei 3G, si care a actionat de altfel in judecata institutia care a gestionat procedura, solicitand anularea licitatiei.
Din declaratii, oficialii Cosmote Romania par a privi insa cu rezerve aceasta posibilitate.
"Cosmote Romania analizeaza posibilitati de a oferi tehnologie de ultima generatie in vederea diversificarii portofoliului existent de servicii de date si multimedia. Propunerea Comisiei Europene este binevenita pentru ca ne-ar extinde gama de optiuni in aceasta privinta", au spus pentru ZF reprezentantii companiei.
Surse din piata locala telecom crediteaza de altfel cu putine sanse o concentrare a Cosmote Romania pe lansarea de servicii 3G, care ar prespune investitii puternice in retea si promovare. "Este greu de crezut ca furnizarea de servicii 3G se afla in acest moment pe agenda de prioritati 3G. Compania a investit foarte mult in extinderea retelei si cresterea numarului de clienti, astfel ca cel mai probabil este ca operatorul se va concentra pe mentinerea clientilor in retea. Cosmote are un numar ridicat de utilizatori care folosesc cartele preplatite, astfel ca mentinerea acestora in retea sau transformarea cartelelor in abonamente este preocuparea de top pentru ei", a declarat pentru ZF reprezentantul unui jucator de pe piata locala de comunicatii.
Cosmote a ajuns trecut in prima parte a acestui an de doua milioane de utilizatori, dar dintre acestia sub 20% contractasera servicii cu abonament. Pe de alta parte, operatorul investise pana in luna octombrie a anului trecut 220 mil. euro in dezvoltarea retelei iar pentru acest an compania prevedea deja investitii de cateva zeci de milioane de euro pentru extinderea acoperirii pentru serviciile de telefonie mobila. Lampros Iskos, seful dezvoltarii retelei de la Cosmote Romania, declara intr-un interviu pentru ZF ca prioritatea companiei in materie de noi tehnologii o reprezinta tehnologia WiMax, pentru care statul roman urmeaza sa acorde licente de utilizare in acest an, in urma unei licitatii.
Intrucat initiativa lansata de comisarul european Viviane Reding se afla inca in stadiul de proiect, nu este clar daca operatorii vor fi nevoiti sa achite o taxa suplimentara pentru a furniza si servicii 3G sau daca se va plati o taxa asa cum au procedat ceilalti operatori pentru a furniza si serviciile de generatia a treia.
Toti operatorii de pe piata locala care detin licente 3G si-au asumat plata esalonata a unui tarif de 35 de milioane de dolari.
In timp ce RCS&RDS nu a dorit sa comenteze informatiile despre initiativa UE si posibilele sale efecte de pe piata locala, reprezentantii Zapp mentioneaza ca autoritatile ar trebui sa tina seama de taxele platite de ceilalti operatori atunci cand vor lua o decizie privind furnizarea de servicii 3G in frecventele de 900 si 1800 MHz.
"Aceasta masura este inca in stadiul de propunere, termenii finali precum si conditiile de implementare nefiind clari sau definitivi si este necesar sa vedem decizia finala referitoare la detaliile incluse in reglementare. Din textul actual pare sa fie o tendinta spre liberalizarea resurselor de tipul frecventelor radio si daca aceasta noua propunere urmeaza sa fie adoptata, este de dorit sa se tina seama de eforturile depuse de operatorii 3G din momentul eliberarii licentei pana la acel moment, sporind astfel competitivitatea din piata in folosul utilizatorului dar fara sa permita crearea unui dezavantaj major intre operatori", au precizat pentru ZF oficialii Zapp.
Reprezentantii companiei sustin ca initiativa UE si posibilele sale efecte de pe piata locala nu afecteaza planurile Zapp. "La acest moment (initiativa UE - n. red.) nu are un impact asupra noastra, Zapp mergand mai departe cu implementarea retelei 3G conform planurilor de dezvoltare initiale, urmand sa lanseze o oferta 3G pre comerciala in 19 orase din Romania la inceputul anului 2008."
Comentariul Zapp a fost facut in contextul in care posibilitatea Cosmote de a furniza servicii 3G ar putea fi privita ca o problema pentru RCS&RDS si Telemobil - companii care cauta in prezent surse de finantare pentru extinderea retelelor.
Aceasta teorie este infirmata insa de mai multi jucatori din piata. "Initiativa UE nu este una noua, ci este un proiect la care se lucreaza de mai mult timp, teste 3G in noile frecvente fiind realizate in mai multe tari UE. In mod clar, atunci cand RCS&RDS si Zapp si-au facut planurile pe urmatorii ani stiau de acest lucru si l-au luat in calcul. Nu cred ca le va afecta operatiunile", au comentat pentru ZF reprezentanti ai mai multor jucatori de pe piata locala.


Orange: internet la 3,6 Mbps in 20 de orase

Orange Romania a anuntat extinderea retelei de Internet mobil in banda larga prin lansarea serviciilor 3G+ in 10 noi orase: Braila, Bacau, Arad, Pitesti, Sibiu, Targu-Mures, Baia-Mare, Buzau, Satu-Mare si Ramnicu Valcea.

Serviciile 3G+, care pot atinge viteze de descarcare a datelor mobile de pana la 3,6 Mbps, au fost lansate de Orange in luna iunie in Brasov, Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea si Ploiesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24