Business Hi-Tech

Oracle: cresterea va veni din afacerile cu sectorul public

Oracle: cresterea va veni din afacerile cu sectorul public
20.09.2007, 19:10 36

Oracle Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de software de business din lume, a lansat pe piata o noua versiune a aplicatiei sale de gestiune a bazei de date, estimand ca aceasta va contribui la cresterea anuala cu 20% a cifrei de afaceri pe care o tinteste compania, a declarat pentru ZF Dan Garlasu, directorul de vanzari de tehnologie Oracle.
"Ne asteptam ca in continuare acest produs sa ne asigure cresterea cifrei de afaceri si consolidarea pozitiei de lider pe piata", a adaugat Garlasu.
Oficialul Oracle nu a oferit detalii despre rezultatele financiare ale companiei in anul fiscal incheiat pe 31 mai 2007.
Potrivit datelor disponibile pe pagina Ministerului de Finante, compania a raportat in anul fiscal 2006 un profit net de 973.901 euro la o cifra de afaceri de 33,7 mil. euro.
Garlasu a mai precizat ca Oracle vizeaza semnarea mai multor contracte cu sectorul public. "Aceasta este directia in care vedem crestere", a declarat reprezentantul Oracle.
Potrivit companiei, sistemul de gestiune al bazelor de date (SGBD) Oracle 11g are o distributie uniforma pe principalele sectoare de activitate.
Domeniul serviciilor financiar-bancare a reprezentat aproximativ 30% din afacerile companiei, fiind urmat de serviciile publice (24%), sectorul de telecomunicatii (aproximativ 20%) si sectorul de utilitati (12%). Oracle a inregistrat o crestere puternica pe sectorul de IMM-uri, vanzarile de SGBD pe acest segment inregistrand o crestere de 45%. De altfel, businessul de gestiune a bazelor de date reprezinta aproximativ 30% din cifra de afaceri a companiei pentru anul fiscal 2007, in crestere cu circa 30% fata de anul precedent. In 2005, Oracle a avut in Romania o cota de piata de 72,1% pe segmentul SGBD, conform unui studiu efectuat de firma de cercetare IDC.
"In lipsa datelor oficiale pentru 2006, estimarea noastra este ca ne mentinem la acelasi nivel, cumuland peste doua treimi din piata sistemelor de gestiune a bazelor de date", a adaugat Garlasu.
Conform unui raport al companiei de cercetare Gartner, in 2006, Oracle a ocupat pozitia de lider al pietei globale de SGBD, cu o cota de 47,1%, in crestere fata de nivelul de 46,8% inregistrat in 2005. Veniturile totale Oracle de pe acest segment au totalizat 7,2 mld. dolari (5,7 mld. euro) in 2006, in crestere cu 14,9% fata de anul precedent.
Pe urmatoarele locuri s-au clasat IBM (International Business Machines) si Microsoft.
Dan Garlasu nu a putut estima numarul de licente instalate in Romania, dar a precizat ca toti clientii care detin o versiune anterioara si platesc pentru suport tehnic vor beneficia de un upgrade gratuit.
Oracle detine in Romania si mai multe centre de servicii si suport, care au determinat o crestere puternica a numarului de angajati. Compania are in prezent aproximativ 1.000 de angajati si estimeaza ca va incheia anul viitor cu 1.500 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO