Business Hi-Tech

Orange şi Vodafone oferă noi detalii despre proiectul pilot al reţelei comune 4G dezvoltate în zone rurale din România pe baza tehnologiei Open RAN, adică folosind componente de la alţi furnizori decât cei tradiţionali - giganţii Ericsson, Nokia sau Huawei. Furnizorii sunt Samsung, Wind River şi Dell. „Este un succes”

Marius Maican şi Nicolae Vîlceanu

Marius Maican şi Nicolae Vîlceanu

Autor: Adrian Seceleanu

22.05.2024, 13:50 704

Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au anunţat că testele demarate anul trecut în zone rurale din România pentru dezvoltarea unei reţele de comunicaţii mobile fără a apela la furnizorii tradiţionali (Ericsson, Nokia, Huawei etc.) ci integrând componente de la diferiţi alţi furnizori - respectiv folosind tehnologia Open RAN (reţele de acces radio deschise) - au fost un „succes”, reprezentând o „premieră internaţională”.

„Vodafone şi Orange anunţă că au extins cu succes proiectul lor pilot în anumite zone rurale din România, inclusiv tehnologia RAN virtualizată 2G (vRAN) complet integrată, o inovaţie ce reprezintă o premieră internaţională pentru o reţea operaţională comună (RAN partajat)”, au anunţat cele două companii.
Subsidiarele din România ale cele două grupuri internaţionale de telecomunicaţii au fost selectate anul trecut pentru a derula aceste teste cu tehnologia Open RAN - care reprezintă startul unei adevărate revoluţii în industrie, pentru că va marca migrarea de la o lume în care echipamentele şi aplicaţiile erau livrate practic de trei mari companii către o lume în care zeci sau chiar sute de furnizori vor face acest lucru, la fel ca în industria de IT, unde mai multe componente şi aplicaţii de la diferiţi furnizori pot fi combinate fără nicio problemă, conform explicaţiilor furnizate anterior de operatorii de telecom.

Iată principalele detalii tehnice furnizate de cei doi operatori în legătură cu acest proiect:

@ Proiectul pilot reprezintă un pas important spre migrarea în cloud a reţelelor de acces radio, care va permite operatorilor să-şi analizeze mutarea întregii reţele tradiţionale către reţele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, în conformitate cu cerinţele europene, în special în zonele unde închiderea reţelelor 3G a fost realizată sau este iminentă. Virtualizarea reţelelor 2G reprezintă un progres major şi o oportunitate pentru operatori, eliminând obligativitatea de a menţine reţelele 2G tradiţionale dezvoltate pe hardware specializat, precum şi operarea unor reţele virtualizate 4G/5G ca o reţea suprapusă.

@ Vodafone şi Orange au putut finaliza această etapă importantă prin intermediul parteneriatelor cu furnizori de top Open RAN. Samsung a furnizat software-ul său specializat vRAN, care suportă multi-RAT - 2G, 4G şi 5G şi echipamente radio compatibile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform, suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea şi scalarea software-ului RAN, în timp ce Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel şi plăci de accelerare.

@ În ultimele şase luni, ambii operatori au reuşit să acumuleze experienţă operaţională locală în gestionarea unei reţele active Open RAN ce este utilizată în condiţii reale de funcţionare, fapt ce a contribuit la creşterea încrederii în maturitatea reţelelor virtualizate. Această perioadă de observaţie a permis realizarea unei comparaţii cuprinzătoare între Open RAN şi reţelele RAN tradiţionale şi a demonstrat o performanţă similară între cele două opţiuni.
@ Utilizarea Open RAN într-un mediu real le-a permis ambilor operatori să beneficieze de avantajele oferite de această soluţie, precum un grad ridicat de automatizare şi un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN decuplează funcţionalităţile software de cele hardware, facilitând modernizarea de la distanţă a staţiilor de bază mobile cu noi caracteristici şi servicii, mai rapid şi mai eficient din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, în cazul partajării RAN, operatorii beneficiază de mai multă libertate şi autonomie în gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, în timp ce costurile de operare a reţelei sunt împărţite. Această abordare reduce nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a reţelei, şi permite operatorilor să se diferenţieze, menţinând în acelaşi timp economiile de cost şi energie asociate cu partajarea RAN.

Nicolae Vîlceanu, Network Director la Vodafone România, a declarat: „Cu focus pe experienţa clienţilor, vom folosi oportunitatea Open RAN pentru a trece la reţelele native în cloud. Open RAN susţine inovarea într-un ritm mai crescut şi dezvoltarea de noi funcţii şi servicii pentru că permite mai multor furnizori să dezvolte spaţiul RAN. Acest lucru oferă operatorilor de telecomunicaţii un avantaj competitiv şi să propună clienţilor soluţii avansate. Suntem bucuroşi să ne alăturăm forţelor partenerilor Open RAN pentru a continua dezvoltarea pentru o societate digitală sigură pentru viitor.”

Marius Maican, Technology Director în Orange România, a declarat: “Această primă dezvoltare a unei reţele operaţionale Open RAN în România reprezintă un pas important pentru Orange în tranziţia sa către reţele mai agile şi mai automate, native în cloud. Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta în viitorul apropiat un centru de expertiză în România, care să susţină implementările la scară a Open RAN pe întreaga reţea Orange din Europa în următorii ani.”
Ambii operatori îşi consolidează angajamentul faţă de implementarea viitoare a Open RAN prin acest anunţ, inaugurând o nouă eră pentru operarea reţelelor lor într-un mediu de livrare flexibil şi competitiv.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24