Business Hi-Tech

Pana in 2007, industria IT va creste anual cu 5%

22.10.2003, 00:00 16

Sumele alocate de marile companii si institutiile guvernamentale pentru echipamente si servicii IT au crescut anul acesta si vor "sari" spectaculos si in 2004, considera compania de analiza Gartner.
Gartner estimeaza ca sumele investite in IT vor creste cu 5,4% la nivel global in 2004, ajungand la 2.400 de miliarde de dolari, fata de  2.240 de miliarde $ anul acesta. Compania spune ca rata anuala de crestere pana in 2007 va fi in jurul valorii de 5 procente, o crestere robusta, dar mai mica fata de perioada de boom a sectorului IT. Incasarile totale din sectorul It vor ajunge in 2007 la 2,77 mii de miliarde de dolari, spun analistii pietei.
Cele mai mari venituri se vor inregistra  in continuare pe partea de hardware, unde incasarile vor totaliza anul viitor 355 de miliarde $, cu 4,4 % mai mult ca in 2003. Piata de software va creste cu aproape 7% anul viitor, spune Gartner, iar rata de crestere medie anuala a acestui sector pana in 2007 urmeaza sa fie in jurul a 8%. Potrivit Gartner, outsourcingul va merge de asemenea foarte bine: un sfert din totalul locurilor de munca din sectorul tehnologic vor fi concentrate, pana in 2008, in tari in curs de dezvoltare, care atrag marile companii prin costurile de productie reduse.
Principalul motiv al cresterii investitiilor il constituie reorientarea politicii companiilor mai putin spre reducerea cheltuielilor, ca pana acum, si mai mult spre investitiile in inovatii tehnologice, care sporesc vanzarile, dezvoltand afacerile, spune Gartner. In cadrul reuniunii anuale cu cei aproape 10.000 de clienti ai sai - companii si institutii - compania de analiza i-a incurajat pe acestia sa investeaza in IT - in special in industria wireless, servicii web si solutii software - neuitand sa sublinieze ca banii trebuie cheltuiti pentru achizitionare de echipamente si servicii la preturile cele mai bune.
"Consideram ca anul 2006 va fi fata de 2003 la fel cum 2003 este acum fata de 1999", a apreciat seful Gartner, Michael Fleisher, facand aluzie la faptul ca industria a revenit in crestere dupa crahul dot-com. El a apreciat ca achizitiile pe urmatorii trei ani se vor orienta pe cateva directii bine stabilite: multe companii si institutii isi vor instala retele wireless, vor cumpara echipamente mobile pentru angajati si le vor acorda acestora acces la reteaua companiei prin servicii web. De asemenea, cresterea comunicatiilor va aduce o cerere mai mare de servere, spune Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels