Business Hi-Tech

Panasonic: Telefonul multimedia nu mai este un lux nici in Romania

19.11.2004, 00:00 17

Celularele cu astfel de functionalitati vor costa anul viitor sub 100 de euro (fara subsidii de la operatori), iar vanzarile de astfel de terminale vor depasi volumul de vanzari al telefoanelor alb-negru clasice, apreciaza responsabilul Panasonic. "Telefoanele Panasonic sunt deja dotate cu astfel de facilitati multimedia si probabil anul viitor majoritatea vor si asa", a spus Ichim.
Compania japoneza a adus si pe piata locala o gama intreaga de telefoane mobile, in incercarea de a cuceri cota de piata si de a deveni unul din jucatorii importanti pe acest segment. "Gama de produse completa este esentiala pentru a ataca o piata", a precizat Stefan Ichim. ?Deocamdata dorim sa fim  prezenti pe piata si sa acoperim toate gusturile si preferintele utilizatorilor, de la entry-level pana la telefoanele inteligente (SmartPhone)", a declarat Ichim. Clasamentul principalilor vanzatori de telefoane mobile de pe piata locala este unul dintre cele mai bine pazite secrete ale acestei industrii. Oficial sau nu, jucatorii din domeniu recunosc ca Nokia este lider si pe piata romaneasca.  "Anul acesta am adus opt modele telefoane GSM. Vrem sa demonstram ca avem o prezenta concreta si o gama extinsa", a precizat Stefan Ichim.
Panasonic Romania estimeaza ca anul acesta va realiza o cifra de afaceri de 33 de milioane de euro, o crestere de 10 procente fata de anul trecut, si a decis sa atace segmentul GSM pentru a-si spori afacerea in 2005. Pana acum, Panasonic si-a concentrat activitatea pe echipamentele electronice si IT, respectiv televizoare LCD si cu plasma, sisteme Home Cinema, produse si accesorii audio-video, electrocasnice, proiectoare digitale si alte echipamente telecom
Compania a lansat recent pe piata locala sapte modele de telefoane mobile. Modele entry-level sunt A100, 101 si 102, celulare miniaturizate (8 centimetri lungime) care au functiile de baza. Telefoaneme mobile middle si high-end sunt din seria X. Linia incepe cu X300, care are ecran color cu 65000 de culori, camera foto VGA si are ecranul mobil, pentru a usura realizarea de fotografii. Ofera de asemenea capacitati de zoom 4X, oglinda pentru a putea face autoportrete si alte asemenea facilitati multimedia. Modelul X400 are design cu clapa (clamshell) si are de asemenea camera foto si facilitati multimedia. X500 este cu tastatura glisanta, la prima vedere putand fi confundat cu o camera digitala de dimensiuni mai mici.
Produsul de top al Panasonic este X700, un SmartPhone pe platforma Symbian. Pe langa camera foto si multimedia, X700 este un telefon de business, cu functii extrem de variate. Poate utiliza fisiere Word, Xcel sau PowerPoint si are un card de memorie special (miniSD), pentru a salva aceste documente. Ofera trei modalitati de conectare, doua fara fir prin Bluetooth si infrarosii, si una prin cablu USB. Panasonic negociaza in prezent cu operatorii GSM pentru a aduce aceste telefoane in oferta acestora. Desi nu exista inca un acord concret, oficialii companiei s-au declarat optimisti in privinta unui contract in cursul lui 2005. Deocamdata, telefoanele Panasonic pot fi gasite in magazinele de specialitate, precum Germanos, Internity, EuroGSM, dar si lanturile de retail, precum Altex sau cele din domeniul IT&C, precum Flamingo sau CG&GC.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO