Business Hi-Tech

PCNET a depasit 1.000 de clienti la serviciile de voce

06.01.2003, 00:00 26

Un numar de 1.063 de clienti au utilizat, in primele cinci zile ale acestui an, carduri PCNET Voice pentru efectuarea de convorbiri internationale de la telefoane fixe sau prin intermediul computerelor personale, a declarat Mihai Batraneanu, directorul general al PCNET Data Network.
"Majoritatea convorbirilor au fost efectuate cu SUA si Canada (32%), fiind urmate de cele realizate pe destinatia Germania (21%), Italia si Marea Britanie (cate 11%), Franta (10%), in timp ce pe relatii precum Belgia, Spania si Suedia au fost inregistrate cote mai scazute (sub 4%)", a precizat Batraneanu.
Din totalul clientilor, aproximativ jumatate au preferat convorbirile telefon-telefon iar restul au optat pentru varianta calculator-telefon. Pentru realizarea convorbirilor prin intermediul calculatorului, utilizatorul trebuie sa descarce in prealabil o aplicatie de pe site-ul specializat al PCNET, www.voice.ro.
In primele trei zile ale anului, din cei 740 de clienti pe care PCNET ii avea la serviciul Voice, aproximativ 430 descarcasera aplicatia pentru realizarea convorbirilor calculator-telefon.
"In ultimele doua zile a crescut ponderea clientilor care au optat pentru convorbirile de la telefon la telefon. Acum numarul celor care au sunat in strainatate de pe telefon este aproximativ acelasi cu al clientilor care au preferat convorbirile PC-telefon", a precizat ieri Mihai Batraneanu.
Compania PCNET, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de Internet si date din Romania, a inceput sa furnizeze servicii de voce de la 1 ianuarie 2003, prin intermediul tehnologiei Voice over Internet Protocol (IP), care permite perceperea unor tarife semnificativ mai reduse la convorbirile internationale.
Accesarea acestor servicii se poate realiza prin doua modalitati - de la telefon la telefon si de la computer la telefon. In primul caz, tariful este de 12 centi pe minut pentru o convorbire cu Statele Unite, spre exemplu. Pentru aceeasi destinatie, tariful este de 9 centi pe minut daca convorbirea este efectuata de la calculator la telefon.
Valoarea cardurilor PCNET Voice este de 5, 10 si 20 de dolari, preturile neincluzand si taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Pentru a accesa sistemul PCNET Voice, utilizatorul va forma de pe telefon un numar de acces gratuit, apoi va forma codul aferent cardului achizitionat urmat de numarul de telefon. Taxarea va incepe numai in momentul initierii convorbirii la destinatia apelata.
Si RomTelecom a lansat, in prima parte a lunii decembrie 2002, un serviciu similar, denumit VoceNet, care permite utilizatorilor sa stabileasca convorbiri internationale utilizand o cartela preplatita. tarile care pot fi apelate cu cartela preplatita VoceNet sunt Arabia Saudita, Bahrain, China, Franta, Germania, Hong Kong, Iran, Irak, Italia, Liban, Marea Britanie, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Spania, Siria, Taiwan, Turcia si Yemen. Pretul cartelelor este de 200.000 lei, iar creditul acordat clientului este de sase dolari.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a inregistrat, pana in data de 24 decembrie, un numar de 235 de notificari din partea companiilor interesate sa furnizeze retele si servicii de comunicatii electronice dupa data de 1 ianuarie 2003, momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor din Romania.
Printre companiile care au depus notificari se numara RomTelecom, MobiFon, Orange Romania, Telemobil, Cosmorom, ARTelecom, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Telecomunicatii CFR, Astral Telecom, PCNET Data Network, Skytel, CableVision Romania, AT&T Global Network Services, Canad Systems Impex, Voxline Communications, Equant Romania, Hidroelectrica, Euroweb, KPNQuest Romania, Idilis, FX Internet, Romsat Cable TV, Logic Telecom, Dial Telecom, Romania Cable Systems, Romania Data Systems, Totalnet, Cable Systems.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO