Business Hi-Tech

Pensionarii rusi au gasit un nou mod de supravietuire: pirateria IT

29.05.2001, 00:00 25



Politia rusa a dat zilele trecuta o lovitura puternica comunitatii hackerilor locali arestand un grup de pirati cibernetici al caror lider are 63 de ani (sic!) si este pensionar. Grupul, format din cinci infractori, opera din ciber-cafenelele moscovite, de unde fura banii de pe cartile de credit ale occidentalilor.

Majoritatea pensionarilor rusi sunt nevoiti sa traiasca cu un venit mediu de 30 de dolari pe luna la care, in unele cazuri, se adauga banii obtinuti din vanzarea la marginea drumurilor a legumelor sau florilor pe care le cultiva in propriile gradini.

Hackerul pensionar care tocmai a intrat in vizorul politiei, a lucrat pe timpuri ca programator la un institut din Moscova. El a spus la ancheta ca se simte oarecum frustrat pentru ca in schimbul muncii pe care o depusese in tinerete nu mai primea acum nici un ban ca drepturi de autor.

De aici si pana la ideea de a fura codurile cartilor de credit ale cetatenilor occidentali nu a mai fost decat un pas. Pensionarul a ajuns chiar sa-si formeze un grup alaturi de un fost politist si alti trei hackeri.

Dupa ce furau codurile aferente cartilor de credit, cei cinci cheltuiau banii facand diverse cumparaturi de pe Internet.

Obiectele le parveneau tot la Moscova prin intermediul unui site fals pe care tot ei il creasera si care pretindea ca ofera informatii despre industria locala a cherestelei.

Acum, cel are a devenit cunoscut sub numele "bunicul" cibercriminalilor ar putea ramane in inchisoare in urmatorii zece ani.

"Acest caz spulbera credinta ca hackerii sunt genii de 14-15 ani. Cei cinci infractori sunt profesionisti care doreau sa faca bani", declara seful politeii moscovite, Dmitri Cepciugov.

Oficiali din cadrul politiei ruse au declarat ca grupul a reusit sa fure aproape 10.000 de dolari si se pregatea sa mai usureze buzunarele vesticilor de inca 30.000 de dolari.

La Moscova, fraudele electronice (inclusiv scheme pentru "pacalirea" operatorilor de telefonie mobila) provoaca firmelor, in fiecare luna, pagube de 12-15 milioane de dolari.

Hackerii rusi au stat in spatele celor mai "brave" ilegalitati savarsite prin Internet. Un singur exemplu: matematicianul Vladimir Levin a fost condamnat la trei ani inchisoare in Florida in 1998 pentru patrunderea ilegala in reteaua informatica a Citibank si pentru transferarea electronica a 12 milioane de dolari din conturile clientilor institutiei bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO