Business Hi-Tech

Peste 15 ani, 45% din publicatii vor fi exclusiv digitale

04.07.2005, 20:49 21

Pana in 2020, aproape 90% din publicatii vor fi disponibile in format digital si numai 10% vor fi tiparite exclusiv pe hartie, arata un studiu realizat de biblioteca centrala britanica, British Library.

Aproape 45% din publicatiile editate peste 15 ani vor fi prezentate in dubla varianta - si in format digital, dar si pe hartie, iar restul de 45% vor fi exclusiv digitale - spun specialistii in domeniu, citati de editia online a BBC. Pregatindu-se pentru acest viitor digital, responsabilii bibliotecii centrale britanice investesc masiv pentru a putea stoca si arhiva si publicatiile care vor fi in totalitate electronice. Materialele digitale sunt considerate mai vulnerabile decat cele pe suport de hartie, chiar daca nici acestea nu au dovedit o mare rezistenta in timp, spun specialistii. "Daca nu ne ingrijim de aceste publicatii, nu vor supravietui pentru a putea fi citite de generatiile viitoare", a declarat un oficial al British Library.

Specialistii spun ca in acest moment cele mai citite publicatii electronice sunt jurnalele personale online (weblog, prescurtat blog). Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca opere esentiale, precum Shakespeare, au fost de asemenea transpuse in format digital. La fel au fost scanate ziarele din secolul 18 si alte asemenea publicatii, aflate in lupta cu timpul.

British Library include acum o varietate larga de lucrari pe diverse suporturi, de la oasele sculptate din neolitic, pana la publicatiile online.

Cuprinde peste 160 de milioane de carti, dar si timbre, inregistrari audio, harti sau chiar bilete de teatru din secolul 19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO