Business Hi-Tech

Phone.com si Software.com fuzioneaza

11.08.2000, 00:00 11



Gigantul Internetului mobil Phone.com va fuziona cu societatea Software.com tranzactia fiind evaluata la 6,4 miliarde de dolari, relateaza Wall Street Journal Europe.

Phone.com produce softuri pentru conectarea la Internet a telefoanelor mobile si a altor dispozitive fara fir, in timp ce Software.com este furnizor de servicii de e-mail, mail vocal si mesagerie pentru utilizatorii de pagere. Primul avantaj de care va beneficia noua companie il constituie portofoliile de clienti ale celor doua societati. Impreuna, Software.com si Phone.com au o baza de clienti care include peste 140 de furnizori majori de servicii de comunicatii in intreaga lume, printre care AT&T, Sprint, Verizon Wireless si British Telecommunications

Tranzactia va fi finalizata prin swap de actiuni. Tehnic, Phone.com este compania cumparatoare si astfel fiecare actiune Software.com va fi schimbata pe 1,61 titluri Phone.com.

Fiecare dintre cele doua companii partenere va detine 50% din capitalul societatii a carei formare urmeaza a fi finalizata pana la sfarsitul anului.

In cadrul consiliului director al noii companii vor intra cate trei directori din partea fiecarei societati partenere.

Actualul presedinte al Phone.com, Alain Rossmann va deveni presedinte al noii companii, in timp ce John MacFalrlane, in acest moment directorul general al Software.com va ocupa pozitia de vicepresedinte executiv.

Postul de director general va fi ocupat, cel mai probabil, de catre unul dintre cei doi vicepresedinti ai grupului Cisco Systems, Donald Listwin, responsabil in cadrul concernului cu dezvoltarea de tehnologie pentru Internet si a serviciilor pentru operatorii de telecomunicatii.

Plecarea lui Donald Listwin de la Cisco nu este o pura intamplare. Concernul american va detine in nou formata companie o cota parte din capitalul social prin prisma faptului ca in prezent dispune de 7,4% din actiunile firmei Software.com. Listwin face parte din consiliul director al Cisco Systems din anul 1997.

Intr-o perioada, el a fost considerat ca potentialul succesor al lui John Chambers, actualul director general al Cisco. Chambers a anuntat insa anul trecut ca retragerea sa din activitate se va produce peste cinci ani si ca Listwin in mod sigur nu va avea rabdare sa astepte pana atunci.

Observatori din interiorul industriei sustin ca fuziunea plaseaza viitoarea companie in fruntea pietei Internetului mobil.

"Prin unirea celor doua companii se va crea o mare putere in industria infrastructurii si aplicatiilor pentru Internet", subliniaza Ian Campbell, analist la Nucleus Research.

Serviciul "fara fir" al companiei Phone.com care include Internet vocal, e-mail, stiri, cotatiile actiunilor si informatii pentru turisti, il va completa foarte bine pe cel bazat pe IP (Internet Protocol) al societatii Software.com, a mai adaugat Campbell.

Phone.com a fost fondata de Alain Rossmann, intreprinzator de origine franceza, fost director in cadrul companiei Apple Computers, la sfarsitul anului 1994. Compania, initial cunoscuta ca Libris, si-a schimbat denumirea in Unwired Planet inainte de a deveni Phone.com in 1999.

Rossmann a infiintat compania in ideea de a dezvolta o tehnologie standard care sa permita dispozitivelor portabile sa se conecteze la Internet. Dupa realizarea tehnologiei, el a numit-o Wireless Application Protocol sau, asa cum, este mai vehiculata in prezent, WAP.

Pentru a raspandi utilizarea tehnologiei WAP, Phone.com construieste si comercializeaza browsere de WAP pentru celulare precum si servere WAP. De fapt, compania ofera gratuit browserele WAP producatorilor de telefoane mobile precum Nokia si L.M. Ericsson Telephone astfel incat aceste firme sa-si echipeze rodusele cu tehnologia creata de Phone.com.

Prin aceasta strategie, Phone.com a reusit sa obtina o cota de 90% din piata browserelor WAP pentru telefoane mobile.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO