Business Hi-Tech

Piata de comunicatii prin cablu: crestere de 400% in urmatorii cinci ani

17.11.2004, 00:00 17

Industria de cablu a ajuns la 3,75 milioane de utilizatori si continua sa creasca in special datorita initiativelor pentru extinderea operatorilor in zonele rurale, iar previziunile sunt optimiste pentru viitor, spun participantii  la Conventia Anuala de comunicatii prin cablu, ajunsa la editia a noua.
Piata de comunicatii prin cablu a fost estimata de compania americana de analiza IDC la 289 milioane de dolari pe 2004. Operatorii spun insa ca indicele mediu al incasarilor pentru fiecare utilizatori (ARPU) este putin peste 5 dolari pe luna pentru CATV si in jurul a 20 de dolari pentru utilizatorii de Internet si telefonie IP. Un calcul sumar arata incasari totale in jurul a 225 de milioane de dolari, dat fiind faptul ca utilizatorii de Internet pe cablu se numara deocamdata in zeci de mii. Probabil, sub 50.000. Cert este ca in prezent, cablul ajunge la usa a 80% dintre caminele care au televizor si care sunt estimate a fi in jurul a 8 milioane. Cati vor decide sa il si foloseasca, ramane de vazut.
Industria cablului a fost marcata anul acesta de achizitii agresive, principalii operatori intentionand sa isi consolideze pozitia pe piata, atat la nivel central, cat si in mediul rural. Principalii operatori, grupati in Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC), au reusit sa rezolve o parte din problemele cu care se confruntau de ani de zile, insa se lovesc de altele noi, pe masura ce procesul de aderare la Uniunea Europeana impune noi stantarde.
Printre acestea se numara si cererea de interconectare intre operatorii de cablu, dar si cea de eliminare a infrastructurii aeriene in favoarea unor linii subterane.
"Astfel de investitii nu sunt rezonabile din punct de vedere economic si nu cred ca vom putea face acest lucru prin investitii proprii", a declarat Radu Petric, presedintele ACC. Operatorii spun ca interconectarea nu se poate realiza din punct de vedere tehnic, iar instalarea de cabluri subterane se va putea face laolalta cu ceilalti operatori de utilitati (electricitate, RomTelecom, etc.), cu sprijinul guvernului.
Problema, de fapt, sta in lipsa investitiilor straine in aceasta industrie, spun membrii ACC.
 "Peste 70% din investitiile in industria de cablu sunt bani romanesti", a declarat Radu Petric. Mai sunt de asemenea probleme cu accesul ilegal la serviciile de televiziune prin cablu, dar si nou-aparutele "retele de bloc", care fac o concurenta neloiala marilor operatori, spun oficialii acestora. Unele retele nu respecta un plan de instalare, nu au autorizatie de instalare si nu platesc taxele catre ANRC.
"Daca ar cheltui acesti bani, atunci ar fi obligati sa taxeze serviciul lor poate chiar mai scump decat noi", a declarat Aurel Costea, director general al grupului Astral.
Anul 2004 a fost insa unul pozitiv pentru principalii operatori de pe piata comunicatiilor prin cablu. Grupul RDS/RCS a adunat pe piata locala peste 900.000 de utilizatori, obtinand aprobarea pentru preluarea PCNET, procesul de integrare urmand sa fie incheiat pana la finalul anului. Per-total, grupul RDS/RCS, care are operatiuni si in Ungaria si Slovacia, mizeaza anul acesta la incasari de 110 milioane de dolari, fata de 90 de milioane $ anul trecut. Compania nu a oferit date concrete despre numarul de clienti care utilizeaza serviciile de telefonie si Internet.
Astral estimeaza ca in acest an va avea incasari de 70 de milioane de dolari, fata de 48,5 milioane de dolari in 2003. Compania nu a precizat numarul de clienti, ci doar a estimat cota sa de piata la 20-25%. "Daca cifra de 3,75 milioane de utilizatori este reala, atunci cota noastra ar fi 20%. In caz contrar, vorbim de 25%", a explicat situatia Aurel Costea, directorul general al Astral. Compania are cam 5.000 de utilizatori de telefonie, iar acestia produc 10% din cifra de afaceri a diviziei de Internet, date si telefonie. Aceasta divizie realizeaza cam 30% din incasarile grupului Astral.
Operatorii de cablu sunt optimisti pentru viitorul apropiat. "In urmatorii 4-5 ani valoarea pietei de comunicatii prin cablu va creste de patru ori", a declarat Aurel Costea. Astral isi va continua de asemenea politica de achizitii pentru extinderea companiei.
De la inceputul anului, operatorul si-a majorat numarul de clienti CATV cu circa 90.000, prin preluarea a trei companii. de asemenea, Astral a cumparat patru furnizori locali de servicii de acces la Internet. In total, compania a platit aproximativ 18 milioane de dolari pentru achizitiile respective.
Aurel Costea a confirmat de asemenea faptul ca Astral va continua aceasta politica de achizitii. Patru tranzactii de achizitie se afla in curs de incheiere, iar compania se afla in discutii pentru preluarea altor furnizori de servicii, atat CATV, cat si de Internet.
"Astral nu este de vanzare", a mai spus Oprea. "Sunt speculatii, iar singurul suport real ar putea fi decizia AIG de a isi vinde pachetul de actiuni". Fondul de investitii detine 25% din actiunile Astral. "Structura actionariatului majoritar nu se va schimba", a incheiat Aurel Costea. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO