Business Hi-Tech

Piata televiziunii digitale prin satelit se aglomereaza

22.06.2005, 18:49 20

Consortiul Digital Cable System (DCS) va lansa vineri propriul serviciu de televiziune digitala prin satelit de tip DTH (direct-to-home), denumit MaxTV. Oferta va cuprinde pentru inceput un pachet de 30 de programe TV, iar serviciul va acoperi initial aproximativ 80% din suprafata tarii.

Serviciile DTH permit utilizatorilor care nu sunt conectati la reteaua unui operator de cablu TV sa receptioneze canale TV la domiciliu, prin intermediul unei antene de satelit si al unui decodor. Pe piata mai activeaza in prezent operatorul Romanian Cable System (RCS) si compania FocusSat, care au lansat servicii din aceeasi categorie.

"Serviciile DTH ofera o calitate a semnalului receptionat similara cu cea a unei vizionari pe DVD", a spus pentru ZF Bogdan Dumitriu, director de programe la DCS.

Principala categorie de clienti vizata de DCS sunt utilizatorii din zonele rurale izolate, care nu au acces la servicii de telecomunicatii, conform lui Dumitriu. Compania estimeaza ca va atrage un numar de 50.000 de abonati pana la sfarsitul acestui an. Tot pana la finalul anului, aria de acoperire a Max TV ar putea creste la 100%.

Pachetul de programe este format din 27 de canale romanesti si straine si trei canale de tip pay-tv (pentru care utilizatorul plateste suplimentar). Instalarea presupune o taxa de un milion de lei, la care se adauga costul echipamentelor de receptie - o antena de satelit si un decodor - care va fi de aproximativ 4 milioane de lei, a spus Dumitriu. Pana la finalul anului compania ar putea lansa si o oferta de plata in rate a taxei pentru echipamentele de receptionare, a adaugat acesta.

Abonamentul lunar va costa 220.000 lei, iar utilizatorii care opteaza si pentru canalele de tip pay-tv vor mai plati inca 100.000 lei pe luna.

Abonatii vor putea apela si la serviciile unui call-center disponibil non-stop la numarul de telefon 021-20.999.50, cu tarif normal.

Serviciul MaxTV va aduce pentru prima oara in Romania in format DTH canalele companiei Turner, printre care CNN si programele de desene animate Cartoon Network si Boomerang, conform oficialului DCS.

Printre partenerii DCS se numara compania suedeza Nordic Satellite AB, care opereaza o retea de sateliti, Scopus Network Technologies, firma producatoare de sisteme de compresie si multiplexare statistica, si Viacces, companie apartinand France Telecom, ce asigura codarea semnalului.

Consortiul roman este format 80% din mici operatori de cablu, cu precadere din zona rurala, si 20% din firme cu obiect de activitate asemanator (furnizori de infrastructura etc.). DCS a fost infiintat la inceputul acestui an si are 46 de actionari, atat persoane fizice, cat si juridice. Compania are un capital social de 75 de miliarde de lei (2 mil. euro), conform lui Bogdan Dumitriu, director de programe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO