Business Hi-Tech

PMB: Operatorii au 4 luni sa-si ingroape cablurile

PMB: Operatorii au 4 luni sa-si ingroape cablurile

Radu Petric presedintele Asociatiei Cablistilor: Proiectul Netcity e functional doar pe hartie

16.02.2009, 18:04 105

Companiile care detin o infrastructura aeriana de comunicatii in Bucuresti vor avea la dispozitie un termen de cel mult patru luni pentru a-si ingropa infrastructura, din momentul in care in zona respectiva sunt finalizate lucrarile la reteaua de fibra optica realizata de compania UTI Systems pentru Primaria Capitalei (PMB), conform unui proiect de hotarare privind normele de amplasare in subteran a retelelor telecom.

Proiectul de act normativ publicat pe pagina web a PMB, aflat in consultare publica pana pe data de 25 februarie, stabileste procedurile si conditiile in care infrastructura operatorilor de comunicatii va fi ingropata in subteran.
Proiectul unei retele ingropate de fibra optica, prin a carei utilizare sa dispara retelele supradimensionate de cabluri de pe stalpii RATB sau Electrica, a fost initiat in 2006, pe durata mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, actualul ministru al economiei. Realizarea proiectului, cu o valoare de peste 200 mil. euro, este departe de planificarea initiala, pe fondul conflictelor dure cu Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC), care reuneste jucatori precum UPC si RCS&RDS. Astfel, daca proiectul initial prevedea ca in 2008 intreg centrul Capitalei sa fie acoperit de Netcity, in prezent a fost dat in folosinta un singur tronson din Netcity, pe traseul cuprins intre Piata Unirii, Piata Alba Iulia, Piata Hurmuzachi si Dristor.
In acest an ar urma sa fie realizati intre 500 si 600 de kilometri de canalizatie, urmand ca in urmatorii patru ani sa fie realizata intreaga retea de 2.500 de kilometri, conform noilor planuri de dezvoltare ale Netcity.
Planurile PMB sunt insa contestate in continuare vehement de reprezentantii ACC, care sustin ca termenele impuse de Primarie pentru transferarea retelelor sunt nerealiste. "Nu este fezabil sa le ceri operatorilor sa-si ingroape infrastructura in termen de 60 sau 120 de zile, indiferent de situatia din teren. Situatiile difera, una este sa lucrezi pe Magheru, alta este in periferie. Cum sa ingropi reteaua in 120 de zile daca de regula doar pentru eliberarea unei hartii primaria are nevoie de 30 de zile? Oricum, nu poti proiecta o retea pentru tot Bucurestiul pornind de la un tronson de 15 kilometri din 2.500", a declarat pentru ZF Radu Petric, presedintele ACC. "Coborarea retelelor aeriene in subteran este posibila doar pe hartie, pe teren nu", adauga Petric, care sustine ca utilizarea Netcity ar determina o marire semnificativa a costurilor pentru operatorii telecom, prin comparatie cu retelele aeriene. "Cand pe piata telecom este o asemenea presiune pe preturi, credeti ca nu am fi ales o varianta mai ieftina de retea? Netcity ne duce insa spre faliment".
Bucurestiul este una dintre cele mai competitive piete din telecom din Romania, unde sunt concentrati si cei mai bogati utilizatori de servicii de comunicatii.
In timp ce primaria si cablistii continua seria contrelor dure pe tema Netcity, reteaua de fibra optica a PMB a atras primii clienti, companiile Prime Telecom, Digital Cable Systems (AKTA), Comtel si World Telecom Network.
Dinu Malacopol, director general al AKTA, una dintre companiile care au devenit clienti Netcity, spune ca utilizarea retelei are si avantaje si dezavantaje. "Infrastructura Netcity este mai stabila, semnalul este mai bun catre client insa utilizarea Netcity are drept efect cresterea costului de operare", a explicat Malacopol pentru ZF situatia de pe piata. "Costurile de operare sunt mai mari, investitia initiala este mare. Avem cheltuieli de capital (capex) pentru instalarea fibrei optice, pentru realizarea jonctiunilor a conexiunilor de fibra optica, pentru realizarea bransamentului". El spune ca unul dintre cele mai importante costuri pe care le impune Netcity este realizarea bransamentului catre clienti. "In cazul retelelor aeriene cablul era dus de pe stalp direct in cladire. Acum, apar costuri cu bransamentele, care depind de densitatea retelei operatorului. Daca un operator are un client la fiecare 100 de metri, atunci Netcity poate fi mai ieftin decat reteaua de cabluri. Daca trebuie insa sa realizez bransamente de la casa la casa, la fiecare bloc, atunci costurile sunt mai mari", spune Malacopol.
 
Ce propune primaria pentru Netcity
  • inceperea lucrarilor la un nou tronson Netcity va fi anuntata cu 30 de zile inainte
  • dupa cel mult cinci zile de la receptia unui nou tronson Netcity, primaria va anunta operatorii privind finalizarea lucrarilor
  • dupa 30 de zile de la finalizarea unui nou tronson, operatorii notifica in scris primaria daca vor folosi Netcity sau daca isi vor realiza propria canalizatie subterana
  • in termen de 60 de zile de la finalizarea unui tronson al Netcity, operatorii trebuie sa inceapa amplasarea in subteran a retelei aeriene
  • repozitionarea retelelor in subteran trebuie sa fie finalizata in cel mult 120 de zile de la finalizarea tronsonului Netcity
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO