Business Hi-Tech

Pregatiti pasapoartele! Urmeaza vama Microsoft!

22.06.2001, 00:00 16



Dupa experienta din Marea Britanie si Statele Unite, urmatorul proiect de vama electronica al Microsoft ar putea fi in Romania. Jean-Philippe Courtois, presedintele diviziei Europa, Orientul Mijlociu si Africa a discutat miercuri acest subiect cu ministrul Dan Nica, in cadrul unei vizite de explorare a intentiilor guvernului in materie de impulsionare a industriei IT.

"Am discutat despre caramizile pe care autoritatile le vor folosi in construirea e-government-ului, despre felul in care poti folosi tehnologia pentru a face lucrurile mai repede si mai bine" a declarat Courtois.

El a adaugat ca producatorii de proprietate intelectuala asteapta din partea guvernului ca legea sa fie aplicata in mod vizibil, adica sa se dea un exemplu care sa descurajeze folosirea de soft piratat.

"Guvernul e foarte decis sa actioneze in aceasta directie, dar mai sunt inca multe de facut avand in vedere ca Romania ramane una dintre primele trei tari europene in privinta ratei pirateriei (coborata totusi, de la 93 la 77 de procente astazi)", spune Courtois.



Focus Microsoft: small business, e-government si localizare

Proiectul e-vamii este unul din cele 24 prezentate recent de ministerul condus de Dan Nica. El inseamna automatizarea completa a vamuirii si a tranzactiilor legate de aceasta, legaturi online cu firmele de import-export, precum si legarea operativa, printr-o retea de tip intranet a tuturor punctelor de trecere a frontierei.

"De fapt, intregul guvern trebuie sa aiba o infrastructura comuna de mesagerie, o retea intranet intre fiecare minister si ministru" afirma Courtois.

El a dat ca exemplu proiectul lui Tony Blair care doreste ca in patru ani, un cetatean britanic sa poata rezolva online orice problema are cu guvernul, de la plata taxelor si pana la eliberarea unui certificat de casatorie.

Pe de alta parte, Microsoft Romania isi propune sa se concentreze in viitor pe IMM-uri, din care cele mai multe nici nu au incercat web-ul ca mediu de derulare a afacerilor.

Pentru impulsionarea vanzarilor se conteaza pe partenerii din zona producatorilor de PC-uri si pe localizarea produselor.

Office XP va fi in romana in august si, pe langa aceasta suita buna la toate, firma va promova cu mai multa energie solutii custom pentru diferite domenii de activitate, de la telecom si pana la plaforme complete pentru banci si e-tailing.

"Ne asteptam sa fim mai vizibili nu numai prin vanzarea produselor traditionale, ci si prin aceea ca vom fi parte a echipelor care vor oferi solutii", declara Jean-Philippe Courtois.



Dot.Net - strategia cu un singur nume si foarte multe descrieri

Daca ar fi sa concentram intr-o propozitie noua adiere care vine de la Redmont, am putea spune simplu: Totul se muta pe Net! Cu alte cuvinte, aplicatiile si fisierele noastre vor sta undeva intr-un "nor", gata sa le folosim atunci cand avem nevoie de ele. Sigur, contra plata.

Microsoft vrea sa lase in urma modelul de vanzare "la cutie" al softului si sa introduca aplicatiile accesibile de pe net, cu avantajul ca acestea vor putea rula pe o multitudine de device-uri, nu numai pe PC-uri.

Astfel, am putea scrie un text laptop dimineata si l-am putea edita si trimite cu ajutorul telefonului mobil la amiaza, pentru ca seara sa primim raspunsul pe "tablet PC"- ul sau televizorul digital pe care il folosim acasa in loc de calculator. Totul bazat pe tehnologia XML, pe care Microsoft o propune ca punte intre aplicatii din cele mai diverse (si echipamente la fel de numeroase).

Criticii strategiei spun ca gigantul din Redmont vrea sa-si extinda in retea dominatia pe care o are in acest moment in casele si birourile noastre.

Aparatorii ei spun ca tehnologia XML e una deschisa (la fel ca HTML) si ca Microsoft are tot dreptul sa concureze in domenii in care are, totusi, expertiza. Mai ales ca experienta Napster a aratat ca e loc intotdeauna de nou-veniti cu idei.

Pana la urma, cheia problemei este cum sa faci bani din Internet. Mai ales dupa ce prabusirea dot.comurilor a aratat ca oamenii care doar stau pe site-ul tau nu-ti garanteaza, de fapt, nici un venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO