Business Hi-Tech

Probleme cu bateria? Laptop-ul tine 8 ore!

29.03.2005, 00:00 25


Problema cea mai mare a utilizatorilor de laptop-uri, durata redusa de viata a bateriei, ar putea fi rezolvata in curand daca eforturile recente ale oamenilor de stiinta vor avea succes, scrie BBC.


Expertii sunt de parere ca, daca bateriile vor fi construite din noi combinatii de substante chimice, durata de viata dintre doua incarcari ar putea creste semnificativ, chiar pana la 8 ore. Insa modificarile nu se limiteaza numai la compozitia chimica a bateriilor, ci merg pana la tehnologia de construire a cipurilor sau chiar "smecherii" prin care display-urile vor consuma mai putina energie, scrie publicatia britanica.


Conform unui sondaj realizat in anul 2000 de Forrester Research, durata scurta de viata a bateriei era problema de care se plangeau cei mai multi utilizatori de laptop-uri.


"Pe atunci, accentul se punea foarte mult pe accesorii si performanta", a spus Mike Trainor, director pentru tehnologie mobila la Intel. "In anii '90, bateria nu rezista mai mult de doua ore, doua ore si jumatate".


Insa acum lucrurile incep sa se schimbe, spune el. Deoarece bateriile pe litiu-ion nu pot fi facute responsabile pentru timpul scurt de "rezistenta" al laptop-urilor (s-a "stors" tot ce se putea din aceste substante, spune Trainor), oamenii de stiinta au inceput sa testeze noi combinatii, destul de promitatoare. Acestea mai trebuie insa lucrate in laborator pentru a putea face pasul catre piata.


Alti producatori au anuntat deja ca vor reveni la ecranele mici, de 14 sau 15 inci, care consuma energie mult mai putina, pentru a prelungi durata de viata a bateriilor. "Daca oamenii sunt de parere ca un laptop care rezista 8 ore este ceva extraordinar de valoros, atunci asta este ceea ce industria trebuie sa le ofere", a conchis oficialul Intel.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO