Business Hi-Tech

Profitul Cisco a urcat cu 4,4% in trimestrul patru, la peste doua miliarde de dolari

Profitul Cisco a urcat cu 4,4% in trimestrul patru, la peste doua miliarde de dolari

John Chambers, CEO al Cisco Systems

07.08.2008, 21:04 9

Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retea din lume, a inregistrat un salt de 7,3% pe bursa din Frankfurt, dupa ce estimarile companiei pentru urmatoarele sase luni indica faptul ca vanzarile vor creste, in ciuda unei crize economice, scrie Bloomberg.
Cotatia titlurilor companiei s-a apreciat cu 165 de centi, la 24,30 dolari (15,71 euro) pe bursa din Frankfurt, comparativ cu pretul de 22,65 dolari (14,64 euro) raportat la inchiderea bursei din Statele Unite. Pretul actiunilor Cisco a scazut cu 16% anul acesta.
Profitul net al companiei in trimestrul al patrulea a crescut cu 4,4%, de la 1,93 mld. dolari (1,24 mld. euro), sau 31 de centi pe actiune, la 2,01 mld. dolari (1,29 mld. euro), sau 33 de centi pe actiune. Veniturile Cisco au urcat cu 9,9%, totalizand 10,36 mld. dolari (6,69 mld. euro) si depasind estimarile analistilor.
Excluzand costurile exceptionale, profitul in trimestrul al patrulea a fost de 40 de centi pe actiune, comparativ cu nivelul de 39 de centi pe actiune propus de analisti.
Veniturile diviziei enterprise au urcat cu 13%, in timp ce vanzarile catre operatorii de telefonie si cablu TV au continuat tendinta descrescatoare, de la 20% in T2 la 6% in T3, respectiv 5% in trimestrul incheiat pe 26 iulie.
John Chambers, directorul executiv al Cisco, a precizat intr-un interviu acordat Bloomberg, ca, spre deosebire de anul trecut, principalii clientii ai companiei din sectorul financiar, dar si corporatii care activeaza pe alte segmente au inceput sa investeasca in noi echipamente de retea, contribuind la cresterea cu 5% a vanzarilor de switch-uri si cu 8% a vanzarilor de routere.
Cererea pentru sisteme de videoconferinta este de asemenea in crestere, a adaugat reprezentantul companiei.
Chambers anticipeaza ca vanzarile vor creste cu 8% in primul trimestru al noului an fiscal, la circa 10,3 mld. dolari (6,66 mld. euro). Analistii anticipau un nivel de 10,4 mld. dolari.
Oficialii Cisco au adaugat ca in a doua parte a anului incasarile vor creste cu 8,5%, in linie cu estimarile analistilor.
"Este prea devreme sa consideram aceasta evolutie ca fiind o tendinta generala. Compania ar putea sa intampine dificultati economice in urmatoarele cateva trimestre", a adaugat Chambers.
Pentru a contracara o eventuala scadere, seful Cisco a spus ca va extinde linia de produse a companiei si va reduce cheltuielile. Potrivit acestuia, ponderea costurilor operationale din totalul vanzarilor va scadea la 37%, comparativ cu procentul de 40% din trimestrul fiscal trecut incheiat pe 26 iulie.
Investitorii considera firma Cisco un "barometru" pentru industria tehnologica deoarece domina piata routerelor si a switch-urilor.
Raportul financiar al Cisco vine la scurt timp dupa ce rezultatele anuntate de catre gigantii Microsoft si Google au dezamagit asteptarile investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO