Business Hi-Tech

Propunere soc: UE cere reducerea cu 70% a tarifelor de interconectare

26.06.2008, 19:35 18

Comisia Europeana va anunta in perioada urmatoare un plan menit sa reduca cu 70%, pe durata a trei ani, tarifele pentru terminarea apelurilor in retelele de telefonie mobila - masura ce va avea un impact semnificativ asupra veniturilor inregistrate de operatorii telecom, scrie presa internationala.
In cadrul unei rare actiuni coordonate, Viviane Reding si Neelie Kroes, comisarii UE pentru Media si Societatea Informationala respectiv concurenta, vor adopa un proiect de documentatie care va avea scopul de a transmite un puternic mesaj politic catre toate autoritatile de reglementare in telecomunicatii din cadrul Uniunii Europene.
Documentul va propune un nou sistem de calcul al tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile, pe care autoritatile de reglementare telecom ar urma sa-l ia in calcul, spera cei doi comisari. Textul va sugera ca unele costuri pe care operatorii le includ acum in baza de calcul a tarifului de terminare a apelurilor sa fie eliminate intrucat operatorii le adauga "chiar daca nu exista nicio justificare pentru ele", a explicat un oficial al Comisiei Europene pentru publicatia online Euractiv. In unele tari, operatorii de telefonie mobila includ in baza de calcul a costurilor pentru terminarea apelurilor si facturile pentru intretinerea sediilor centrale ale companiilor, spus sursele citate. "Acesta este unul din costurile care urmeaza sa fie eliminate din baza de calcul."
Propunerile Comisiei urmaresc sa aduca, intr-un final, costul tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile la acelasi nivel cu cel al tarifelor de terminare a apelurilor in retelele fixe, care este de cateva ori mai mic. Potrivit datelor furnizate de CE, tarifele actuale de terminare a apelurilor in retelele mobile sunt de pana la 18 ori mai mari decat cele din retelele fixe. In medie, tariful de terminare pentru retelele mobile este de 9 eurocenti si de 0,5 eurocenti pentru retelele fixe. Planul executivului european este de a se ajunge la situatia in care tariful mediu de terminare a apelurilor sa fie intre 1 si 1,5 eurocenti.
In Romania, Orange si Vodafone percep un tarif de 6,4 eurocenti pentru fiecare minut al unui apel care a avut drept destinatar unul din clientii celor doua companii. Tarifele au fost impuse prin decizie de autoritatea de reglementare. Romtelecom percepe tarife intre 0,56 si 1,29 eurocenti, de asemenea impuse de autoritatea de reglementare. Practic, apelurile catre clientii operatorilor mentionati anterior nu pot avea un tarif mai mic decat cel de terminare al apelurilor, decat daca operatorul din a carui retea se realizeaza apelul ar vinde servicii in pierdere. Tariful platit de utilizatorii finali pentru apelurile intr-o alta retea include tariful de terminare al apelului, la care se adauga o alta suma din care operatorul isi recupereaza costurile de operare etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO