Business Hi-Tech

Propunerile ANC impart in doua tabere operatorii. Doar Cosmote nu a luat o decizie

Propunerile ANC impart in doua tabere operatorii. Doar Cosmote nu a luat o decizie
23.11.2008, 17:38 15

Calendarul de reducere a tarifelor de interconectare pe care Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) vrea sa-l impuna operatorilor de telefonie mobila a impartit piata in doua grupuri de companii, care fie sustin, fie contesta planurile arbitrului telecom. Singurul operator care nu s-a decis inca daca sustine sau nu planul ANC este Cosmote, al treilea jucator de pe piata.

ANC a anuntat saptamana trecuta ca are in plan o noua reducere a tarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone de la 1 ianuarie 2009, si impunerea in premiera a unor tarife de interconectare si pentru ceilalti trei jucatori de pe piata (Cosmote, Zapp si RCS&RDS).
Tariful de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze alti clienti din alte retele. Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata, au contestat dur propunerea ANC, sustinand ca planul arbitrului telecom de a impune tarife de interconectare diferentiate operatorilor de pe piata ar favoriza un grup de operatori si ar fi in contradictie cu recomandarile Comisiei Europene. Oficialii Vodafone au facut astfel referire la faptul ca ANC a impus anul trecut un tarif de interconectare egal pentru cei mai mari 38 de operatori de telefonie fixa, printre care si Romtelecom.
Cosmote, al treilea jucator de pe piata, care in trecut a sustinut initiativa de reducere a tarifelor practicate de Orange si Vodafone, nu a anuntat deocamdata daca este de acord cu planul ANC, care vizeaza de aceasta data si tarifele practicate de companie. "Anuntul facut de ANC in legatura cu reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote necesita o analiza amanuntita, datorita complexitatii proiectului. In prezent, analizam prevederile incluse in proiect si potentialul impact al acestora asupra operatiunilor companiei. Vom fi in masura sa putem face comentarii mai ample odata ce vom avea rezultatele acestei analize", au afirmat reprezentantii Cosmote Romania.
In primul semestru din acest an, veniturile Cosmote din tarifele de interconectare au fost de 29,4 milioane de euro, reprezentand aproape 30% din veniturile totale ale operatorului in aceasta perioada, conform datelor publicate de grupul OTE, actionarul majoritar al companiei. Planul ANC ar putea afecta obiectivul Cosmote de a trece anul viitor pe profit net, in conditiile in care operatorul ar trebui sa opereze anul viitor cea mai severa reducere a tarifului de interconectare dintre cei cinci operatori. Astfel, Cosmote ar trebui sa reduca tariful de interconectare cu 2,2 eurocenti, de la valoarea medie de 8,20 eurocenti practicata in acest an, la 6,4 eurocenti, in februarie 2009. Cosmote a majorat tariful de interconectare practicat in relatia cu ceilalti operatori, de la 7,56 eurocenti in 2007 la 8,20 eurocenti in prezent, conform datelor ANC.
Romtelecom, cel mai mare jucator de pe telefonia fixa, care detine si 30% din actiunile Cosmote Romania, a anuntat ca sustine planurile ANC, facand insa referire doar la calendarul de reducere a tarifelor Orange si Vodafone. "Cand exista o decizie a autoritatii de reglementare inca din 2006, care prevede un tarif de interconectare de 5,03 eurocenti/minut de la 1 ianuarie 2009, ar fi fost absolut inacceptabil ca o asemenea decizie sa se modifice cu cateva saptamani inainte de termen. Continuarea investitiilor in industria telecomunicatiilor din Romania depinde foarte mult de stabilitatea si predictibilitatea cadrului de reglementare", a declarat Catalin Dima, directorul juridic al Romtelecom.
Ca si Telemobil (Zapp), compania RCS&RDS a anuntat ca sustine planurile ANC. "Ne exprimam intregul acord (...) in legatura cu aplicarea tarifelor de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila, la datele prevazute de lege. Ne exprimam totodata acordul si fata de reglementarea tarifelor celorlalti operatori, inclusiv cele privind compania noastra", a declarat Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS. Planul ANC prevede ca RCS&RDS sa practice cele mai mari tarife de interconectare de pe piata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO