Business Hi-Tech

Putine sanse ca telefonul mobil sa inlocuiasca computerul

31.03.2004, 00:00 21



Telefonul mobil poate indeplini aproximativ toate functiile computerului, insa oricat de mult s-ar dezvolta tehnologia, nu va putea inlocui definitiv computerul, a declarat pentru Ziarul Financiar Attila Der, sales&marketing manager al Nokia pentru Romania si Ungaria.



El a facut aceasta afirmatie in contextul in care directorul general al producatorului finlandez de celulare, Jorma Ollila, a declarat recent ca telefonul mobil ar putea lua locul laptopului in urmatorii zece ani. "Cred ca este mult mai comod sa lucrezi la un computer cu ecranul mai mare si care are o tastatura pe masura. Celularul, mai ales daca este inteligent, te poate ajuta cand esti pe drum, dar nu cred ca va reusi sa inlocuiasca definitiv calculatorul", a apreciat responsabilul producatorului finlandez de telefoane mobile. El a spus insa ca volumul de telefoane smartphone (care indeplinesc functii apropiate de cele ale computerului) vandute la nivel mondial, se va dubla anul acesta.



Asta nu numai pentru ca aparatele simplifica viata utilizatorului, care astfel nu mai trebuie sa care dupa el o geanta de alte echipamente, ci si pentru ca incorporeaza cele mai "la moda" aplicatii, pentru cele pentru divertisment sau afaceri, care proceseaza documente sau fotografii, jocuri si clipuri video. "Noi consideram ca facilitatile multimedia vor deveni din ce in ce mai populare, iar utilizatorii de astfel de telefoane s-au dovedit a fi deschisi spre toate noile tehnologii", a explicat Der.



Jocurile sunt, dupa cum se vede, o parte importanta a strategiei Nokia, companie care a lansat anul trecut N-Gage, un hibrid cu functii de consola si celular, ambele in aceeasi carcasa. Pe langa Lara Croft - Tomb Rider, pe telefoanele Nokia se pot juca si alte jocuri, pe platforma Java, precum Tiger Woods de la Electronic Arts, Sims sau Crash. "Anul acesta au inceput sa apara jocuri multiplayer, care se pot juca in retea intre utilizatori aflati la distante foarte mari. Vor aparea aproximativ 50-100 de jocuri noi pentru N-Gage in 2004", a spus Attila Der.



Anul 2004 este considerat de Nokia ca momentul in care telefonia mobila de ultima generatie (3G) va deveni cu adevarat populara, apreciaza Der. Nokia a lansat deja doua telefoane de generatia a treia, modelul 7600 devenind totodata si unul dintre cele mai bine vandute terminale ale producatorului finlandez. Anul acesta se vor dezvolta puternic si serviciile EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution), care permit utilizatorului sa acceseze Internet la o viteza cam de trei ori mai mare fata de sistemul GPRS (General Packet Radio Service). Acest lucru va deschide noi oportunitati atat pentru producatorii de echipament, cum este Nokia, dar si pentru operatorii de telefonie mobila si pentru utilizatorii de astfel de aparate. "Astfel utilizatorii de Internet vor putea transfera intre ei mult mai usor fisiere, muzica sau documente", a spus Der.



Deocamdata, Nokia nu considera necesara introducerea hard-discurilor in telefoanele mobile. Chiar daca exista nemultumiri legate de stocarea fisierelor, acestea pot fi transferate de pe telefon pe computer sau pe un dispozitiv special de stocare fie cu ajutorul conexiunilor fara fir (Bluetooth, infrarosii sau altele), fie cu ajutorul cablurilor de date. "Cand piata va cere acest lucru, vom produce si noi telefoane cu hard-disc", a spus oficialul Nokia.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO