Business Hi-Tech

Razboi software: Comisia Europeana sugereaza guvernelor sa renunte la Microsoft

24.10.2003, 00:00 16

Dand o noua lovitura Microsoft, Comisia Europeana (CE) a lansat un ghid pentru guvernele statelor europene care vor sa treaca la sistemele de operare deschise (open-source) - rivalele produselor similare create de Microsoft, pentru a reduce cheltuielile alocate sectorului IT.
Documentul, botezat "The Open Source Migration Guidelines", a fost realizat in cadrul unui program botezat IDA (Transfer de date intre administratii), cu ajutorul informatiilor furnizate de firma Netproject din Marea Britanie si a specialistilor IT din Germania, Finlanda, Italia si Olanda. Motivele care au dus la realizarea acestui proiect sunt nu mai de ordin financiar, expertii citand de asemenea nivelul de securitate sporit al  sistemelor open-source si nevoia de aplicatii deschise pentru e-government.
"Acest gen de masuri dovedesc faptul ca in Europa exista un puternic sentiment anti-Microsoft", a declarat un analist al Forrester Research. "S-a ajuns la o situatie in care Microsoft nu mai poate fi principalul furnizor de solutii pentru sectorul public din Europa. Germania deja a trecut la open-source", a spus el. Comisia Europeana ancheteaza Microsoft inca din anii '90 au amintit analistii, mentionand ca procesul anti-trust in Europa nu s-a incheiat inca. Comisia suspecteaza gigantul software american ca a abuzat de pozitia sa de lider al pietei. Intr-un proces similar, in Statele Unite, Microsoft a fost obligat sa plateasca 1,1 miliarde de dolari daune si sa prezinte masurile luate pentru ca situatia sa nu se repete.
Noul raport al CE recomanda instalarea platformelor Linux, pe care il considera cel mai stabil sistem de operare. Documentul contine sfaturi utile si recomandari pentru cei interesati. Chiar daca se sugereaza introducerea pentru inceput a platformelor deschise numai in servere, documentul ii indeamna pe europeni sa aduca Linux-ul si pe computerele de pe birou, pentru a reduce si mai mult cheltuielile.  "Migrarea catre un sistem nou nu se poate face daca aplicatiile existente pe unele computere nu pot comunica cu cele noi", au avertizat expetii CE.
"Un alt factor pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este popularitatea foarte mare de care se bucura Linux-ul in Europa", a relevat un analist al Gartner. "Acesta este mai ieftin si, mai ales, nu este Microsoft", a explicat el. De asemenea, este vorba de o masura protectionista, spun unii analisti. Unele tari incearca astfel sa protejele solutiile realizate la nivel local, in loc sa plateasca tot mai multi bani catre Microsoft. "Este si un sentiment profund antiMicrosoft", a admis la randul sau un analist al Yankee Group. "Responsabili gigantului software din Europa cunosc acest lucru si sunt constienti de ani de zile de amenintare pusa de Linux", a spus el. "E ca si cum Microsoft ar fi personajul negativ si de lepadarea de el depinde chiar mandria Europei", a explicat analistul.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24