Business Hi-Tech

Romania a intrat pe harta publicitatii de la Google

18.04.2007, 19:24 25

Cel mai mare motor de cautare din lume, Google, a lansat ieri serviciul de publicitate AdSense in Romania, serviciu care da posibilitatea oricarui site sa obtina bani din reclamele plasate de Google in functie de profilul vizitatorilor. Pana acum, singurii proprietari de site-uri din Romania care puteau face oficial bani din reclamele Google erau cei care aveau continut in limba engleza sau una dintre celelalte 26 de limbi suportate.
"Faptul ca lansam acum reprezinta o piatra de hotar pentru Romania, o dovada ca din punctul de vedere al Google exista o piata a publicitatii online interesanta si o masa critica de site-uri si utilizatori de internet", a declarat pentru Ziarul Financiar Sean Cornwell, senior european product marketing manager Google.
Prin serviciul Google sunt inserate reclame text, imagini sau video in casete de dimensiuni prestabilite pe site-urile partenere. Continutul reclamelor au legatura cu continutul de baza al site-urilor. "Poate cel mai mare avantaj este pentru micii proprietari de site-uri care nu au resurse pentru a avea oameni de vanzari si unde niciodata marci ca BMW, de exemplu, nu si-ar face reclama", spune Sean Cornwell.
Google AdSense a fost lansat pentru prima oara in Statele Unite in 2003, iar veniturile Google din publicitate au ajuns anul trecut la 10,6 miliarde de dolari.
Chestionat cu privire la o aprecierea exacta a pietei romanesti, Cornwell a precizat ca Google ofera doar cifre la nivel global.
AdSense reprezinta o platforma publicitara a companiei care plaseaza reclame pe site-urile care sunt inregistrate in sistem. Clientii Google platesc doar la numarul de accesari, iar banii sunt impartiti intre proprietarii de site-uri si Google. Proportiile exacte sunt confidentiale, dar cei care lucreaza deja cu compania cred ca se situeaza intre 50% si 60% de partea proprietarilor de site-uri. "Pot doar sa va spun ca majoritatea veniturilor ajung la publisherii de site-uri (proprietarii de site-uri -n.red.)", a declarat Sean Cornwell.
Centrul de suport pentru proprietarii de site-uri din Romania se afla la Dublin, in Irlanda, unde echipe de vorbitori de limba romana vor raspunde intrebarilor venite din Romania.
Programe de publicitate similare sunt oferite de Neogen, o companie locala, si Etarget, o companie slovaca intrata pe piata luna trecuta. Serviciul Asociati@Neogen ofera site-urilor inscrise in sistem cate 2,5 eurocenti la fiecare click al vizitatorilor sau 50% din veniturile generate doar pentru afisarea reclamelor. Sistemul Etarget functioneaza diferit, preferand sa lucreze doar cu clienti mari, site-uri cu un numar important de vizitatori.
La nivel international, principalul concurent este Yahoo!, reprezentat indirect in Romania de Media Cafe, o agentie care intermediaza reclama romaneasca pe site-urile Yahoo si pe serviciul de mesagerie instant.
Pana acum, cei mai mari beneficiari ai reclamelor in limba engleza venite de la Google au fost site-urile romanesti Softpedia.com si Soft32.com, axate pe distributia de softuri, cu venituri totale anul trecut de aproximativ un milion de euro fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO