Business Hi-Tech

România, pe locul 7 în rândul statelor pregătite de internetul viitorului

20.10.2010, 23:47 25

România se află pe locul 7 din 14 în rândul statelorconsi­de­rate pregătite pentru aplicaţiile internet ale viitorului,pre­cum televiziunea de înaltă definiţie prin protocol internet(IP) şi comunicaţiile video de calitate ridicată (tele­prezenţă),care vor fi adoptate la scară largă în câţiva ani, potrivit unuistudiu rea­lizat de Said Business School din cadrul UniversităţiiOxford (Marea Britanie), care evaluează calitatea conexiu­nilorbroadband (bandă largă) din 72 de state şi 239 oraşe.
Primele şase poziţii sunt ocupate de Coreea de Sud, Japonia,Letonia, Suedia, Bulgaria şi Finlanda, în timp ce pe lo­curile 8-14se situează Lituania, Olanda, Hong Kong, Germania, Portugalia,Danemarca şi Islanda.

Studiul a scos în evidenţă că Bucureştiul se plasează pe locul 16din 38 în clasamentul oraşelor ale căror conexiuni broad­band lepermit să devină "inteligente şi conectate".
"Seul este oraşul cu cel mai bun scor, iar Japonia are cele maimulte oraşe cu cel mai ridicat scor în privinţa calităţiiconexiunilor broadband", a declarat directorul general al CiscoRomânia, Cristian Popescu, într-o conferinţă de presă.

În topul primelor zece oraşe după calitatea conexiunii mai intrăNagoya, Yokohama, Osaka, Riga, Tokio, Uppsala, Malmö, Hamburg şiGöteborg.
Popescu a spus că studiul reafirmă corelarea pozitivă dintrepo­ziţia de lider în do­meniul conexiunilor broad­band şieconomiile bazate pe inovaţie.
"Multe economii emergen­te fac salturi uriaşe concen­trân­du-se pefurnizarea celor mai bune conexiuni broadband în oraşele lor,recunoscând impactul acestora asupra econo­miei", a mai spusPopescu.

Potrivit studiului, calitatea conexiunilor mobile broad­band s-aîmbunătăţit semnificativ, 10% dintre utilizatori bucurân­du-se dejade experienţe de calitate semnificative com­parativ cu cele aleconexiunilor fixe. Suedia, Danemarca şi Statele Unite ale Americiisunt lideri în clasamentul cone­xiunilor broadband mobile, iarRomânia ocupă locul 16.
"Modelele de consum rezidenţial pentru conexiunile în bandă largăîncep să varieze, o reşedinţă obişnuită necesitând pes­te 2 Mbps şiconsumând aproximativ 20 GB pe lună, în timp ce o casă inteligentăşi conectată are nevoie de peste 20 Mbps şi consumă 500 GB pelună", a arătat şeful Cisco România.
Studiul din acest an a analizat 40 milioane de înregistrări careprovin din teste reale executate de utilizatorii de internet din 72de state şi 239 de oraşe şi zone rurale la speedtest.net (Ookla)între mai-iunie 2010.

"În 2010, echipa a reanalizat relaţia dintre calitatea conexiunilorşi numărul acestora, combinând analiza cu peste 40 de factorisocio-economici. Această nouă analiză a confir­mat multe dintrepresupunerile din trecut, însă a scos în evidenţă şi multe lucrurinoi", a spus Popescu.
Cele mai recente date ale Autorităţii Naţionale pentruAd­ministrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) arată cănumărul de conexiuni de acces fix la internet în ban­dă largă aajuns la 2,8 milioane la finele anului 2009, în creştere cu 12,4%faţă de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24