Business Hi-Tech

Romsys: Serviciile IT autohtone, de 3-7 ori mai ieftine decat ale multinationalelor

03.03.2004, 00:00 15

Pretul de vanzare in Romania al serviciilor IT prestate de companiile locale este de trei-sapte ori mai mic decat cel practicat de filialele locale ale firmelor multinationale, reiese dintr-un studiu Romsys pe tema industriei autohtone a tehnologiei informatiei in perspectiva integrarii in UE si a aderarii la NATO.
Consecinta: la un nivel de calitate apropiat al serviciilor IT, clientii-companii din Romania prefera de cele mai multe ori sa apeleze la furnizori romani.
Alte avantaje competitive ale companiilor romanesti fata de cele multinationale sunt, in viziunea Romsys, cunoasterea mai buna a specificului local si flexibilitatea organizationala generata de faptul ca fiind organizatii mici, legatura dintre centrul decizional (manageri) si cel de executie este mai stransa.
Pentru ca firmele autohtone sa reziste competitiei unor giganti internationali care isi vor intari semnificativ prezenta in Romania dupa integrarea in UE, este necesara o legislatie de protectie, reiese din Studiul Romsys. Precedentul unor astfel de masuri protectioniste exista chiar in spatiul Uniunii Europene si al tarilor candidate. De pilda, finantarile PHARE sunt conditionate de achizitionarea de produse si servicii numai din statele UE agreate.
Deschiderea pietei interne presupune renuntarea la barierele vamale, dar nu exclude preferinta locala , protectia companiilor romanesti.
Deocamdata nu exista nici o initiativa legislativa care sa creioneze masuri de protectie a companiilor autohtone in perspectiva unei concurente sporite, in preajma si dupa integrarea UE, mai constata studiul Romsys.
In privinta potentialului de afaceri IT&C generat de aderarea la NATO, studiul Romsys identifica drept tinte ale unor investitii semnificative industria de aparare si infrastructura de transport si comunicatiile..
Integrarea in UE, va aduce la randul sau un flux investitional accentuat in IT&C, atat la nivelul guvernamental ( educatie, sanatate, interne, justitie, infrastructura etc), cat si in sectorul corporate (management intreprindere, productie), mai reiese din studiul Romsys.
Romsys este unul dintre principalii furnizori de solutii informatice si de comunicatii complexe, destinate in special sectoarelor financiar-bancar, guvernamental, telecomunicatii si marilor companii de utilitati publice.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO