Business Hi-Tech

RomTelecom: Situatia Cosmorom va fi rezolvata in doua saptamani

17.05.2005, 19:49 16

Situatia operatorului de telefonie mobila Cosmorom, divizie a RomTelecom care inregistreaza in prezent pierderi lunare de un milion de euro, va fi transata in urmatoarele doua saptamani, au declarat pentru ZF surse din interiorul RomTelecom.

"Situatia Cosmorom isi va gasi o rezolvare pana la 1 iunie", au precizat oficiali ai companiei. De altfel, la una din ultimele conferinte de presa ale conducerii RomTelecom, directorul general James Hubley a afirmat ca se va gasi o solutie pentru operatorul de telefonie mobila inainte de inceputul lunii iunie.

"Credeti-ma, sunt dureros de constient de aceasta poveste fara sfarsit, care dureaza de cand am ajuns aici", a spus el la acel moment, in luna februarie. "La fiecare 4-6 luni spunem ca vom gasi o solutie in urmatoarele 4-6 luni, dar acest lucru inca nu s-a intamplat." Fiecare luna care trece fara ca problema Cosmorom sa fie rezolvata inseamna pierderi financiare semnificative, a spus Hubley. "Ne innebuneste faptul ca rezultatele financiare bune sunt trase in jos de pierderile Cosmorom."

Operatorul de telefonie mobila s-a confruntat in ultima perioada cu deficiente financiare si operationale, datoriile acumulate cifrandu-se la aproape 210 milioane de euro, iar pierderile inregistrate la peste 225 de milioane de euro.

Infiintata in ianuarie 1999 ca filiala detinuta integral de catre RomTelecom, Cosmorom si-a lansat serviciile comerciale in mai 2000, cativa ani mai tarziu fata de ceilalti doi operatori GSM, Connex si Orange. RomTelecom nu a avut insa capacitatea de a-si finanta in acelasi timp propriul program de dezvoltare si programul de investitii al Cosmorom.

Astfel, investitia necesara pentru repunerea pe linia de plutire a Cosmorom s-ar putea cifra la aproximativ jumatate de miliard de euro. Conform unor analisti din piata, aceasta suma s-ar putea dovedi prea mare pentru RomTelecom in acest moment, mai ales ca pe piata romaneasca de profil exista competitori puternici, iar rata de penetrare a telefoniei mobile este destul de ridicata, trecand de 50%.

Sursele citate au confirmat ca "este putin probabil ca RomTelecom sa investeasca acum o suma semnificativa de bani in relansarea Cosmorom", avand in vedere ca operatorul de telefonie fixa vrea sa-si urmeze propriul plan de investitii in dezvoltarea si modernizarea retelei pentru a face fata competitiei.

In aceste conditii, este mai probabil ca "relansarea Cosmorom sa fie asumata de un investitor cu forta financiara si expertiza in domeniul telefoniei mobile", conform acelorasi surse.

La randul sau, ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy a spus la inceputul anului ca una dintre prioritatile actualului guvern este relansarea Cosmorom, solutie care ar favoriza competitia de pe piata romaneasca. Contactat de Ziarul Financiar, ministrul nu a dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect, afirmand ca isi mentine declaratiile anterioare.

RomTelecom pregateste pentru anul 2006 listarea la bursa, insa oficialii companiei nu au oferit deocamdata detalii suplimentare.

Listarea a fost propusa de statul roman, care detine 46% din actiunile RomTelecom.

Astfel, guvernul a anuntat recent ca vanzarea restului de actiuni pe care le detine la RomTelecom este cel mai important obiectiv al sau, in domeniul comunicatiilor. In cazul listarii la bursa fara rezolvarea problemei Cosmorom, valoarea RomTelecom ar fi afectata in mod negativ de incertitudinile privind viitorul Cosmorom.

In programul economic de preaderare, depus recent la Bruxelles de catre Guvern, relansarea Cosmorom este inscrisa, de asemenea, ca obiectiv important al Guvernului.

Cosmorom avea, la finalul lunii septembrie a anului trecut, o cota sub 2% din piata de profil din Romania.

Compania are datorii de 200 de milioane de euro catre furnizorii sai, in special catre firma Intracom. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO