Business Hi-Tech

Scandal în Ungaria: licenţa operatorului mobil de stat, anulată

Scandal în Ungaria: licenţa operatorului mobil de stat, anulată

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

24.09.2012, 00:04 1474

Licitaţia organizată în acest an de Ungaria prin care un consorţiu de companii de stat a câştigat o licenţă pentru lansarea unui operator de telefonie mobilă - al patrulea de pe piaţă - a fost anulată de o instanţă din Budapesta, blocând astfel lansarea serviciilor comerciale şi punând sub semnul întrebării acoperirea întregului teritoriu al ţării cu reţele 3G, scrie presa maghiară.

Anularea deciziei luate de autoritatea de reglementare din Ungaria vine după ce rezultatul licitaţiei a fost contestat în instanţă de Magyar Telekom, parte a grupului german Deutsche Telekom şi de subsidiarele locale ale Vodafone şi Telenor. La licitaţia respectivă se înscrisese şi compania românească RCS&RDS, însă participarea i-a fost refuzată pe motiv că una dintre firmele din grup avea datorii la buget.

Licenţa pentru al patrulea operator de telefonie mobilă din Ungaria a fost câştigată în ianuarie de grupul guvernamental format din Magyar Posta, compania naţională de poştă, Magyar Villamosmuvek, cel mai mare jucător de pe piaţa de energie şi MFB Invest - o bancă de dezvoltare deţinută de stat. Consorţiul firmelor de stat a oferit 45 de milioane de dolari pentru licenţa în banda de frecvenţă de 900 MHz. Grupul guvernamental a mai obţinut şi dreptul de a utiliza blocuri din benzile de frecvenţă de 1.800 şi 2.100 MHz.

Ungaria făcuse acest pas cu sco­pul de a dinamiza o piaţă în stag­nare, în care multinaţionalele deja prezente nu mai făcuseră de ani de zile mutări agresive, mulţu­mindu-se să-şi păstreze cotele de piaţă, scria în ianuarie International Herald Tribune.

"Această mişcare a fost lansată pentru a provoca un cutremur pe o piaţă de telefonie mobilă în stagnare, unde operatorii s-au mişcat foarte încet în a lansa pe piaţă oferte de internet mobil accesibile pentru mase", declarase pentru publicaţia americană un oficial guvernamental din Ungaria.

Imediat după anunţarea rezultatelor licitaţiei din ianuarie, scrie The Budapest Times, Magyar Telekom (MT) a anunţat că va cere în instanţă anularea licitaţiei după ce arbitrul telecom din Budapesta a respins o contestaţie depusă de trei dintre participanţi. MT susţinuse că licitaţia s-a desfăşurat fără respectarea legislaţiei în vigoare la acea dată.

Punctul slab al licitaţiei a fost o lege care interzicea unei en­tităţi de stat să obţină licenţe de telefonie mobilă exact în frecvenţele radio scoase la vânzare şi pentru care consorţiul gu­vernamental a licitat. Ulterior legea a fost modificată, însă fap­tul că aceasta era în vigoare la data licitaţiei a determinat instanţa să admită plân­gerea Magyar Telekom, Vodafone şi Telenor. Autoritatea de reglementare în comunicaţii şi media (NMHH) de la Budapesta urmează să decidă ce paşi vor urma, şi dacă, de exemplu, va relua licitaţia. Oficialii NMHH au spus că studiază motivarea deciziei instanţei şi că vor anunţa în curând paşii următori, insistând însă că licitaţia a avut loc respectând legislaţia în vigoare.

"Decizia instanţei va amâna probabil intrarea pe piaţă a unui nou operator de telefonie mobilă", a declarat Gábor Mátrai, directorul adjunct al NMHH. "Credem în continuare că lansarea unui nou operator ar fi favorizat clienţii pentru că ar fi determinat scăderea preţurilor".

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel înainte de a intra în competenţa Curţii Supreme de Justiţie din ţara vecină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24