Business Hi-Tech

Schimbare la varf: un fost ziarist pus sa relanseze gigantul Sony

08.03.2005, 00:00 17

Scaderea profiturilor a obligat comitetul director al Sony sa ia, in cadrul unei reuniuni extraordinare, o decizie fara precedent: pentru prima oara in istorie, compania va fi condusa de un strain, Howard Stringer, fost ziarist, care detine cetatenia britanica si pe cea americana.


Comitetul a decis astfel debarcarea lui Nobuyuki Idei, shogunul care a condus compania timp de 5 ani si care a orientat compania spre tehnologiile multimedia digitale care s-au dovedit de succes pe piata. De asemenea, presedintele Sony Kunitake Ando a fost eliberat din functie, iar postul sau va fi preluat de Ryoji Chubachi, vicepresedinte executiv, care pana acum superviza sectorul electronicelor. Chubachi va fi de acum inainte si director executiv (CEO) al diviziei de electronice.


Mai mult, Ken Kutaragi, parintele Playstation, consola de jocuri video considerata acum unul dintre produsele cheie ale Sony, va parasi functiile din board si pe cele executive. Candidat pentru fotoliul de director executiv, Kutaragi a decis sa demisioneze din functiile detinute la varful corporatiei dupa aflarea vestilor privind schimbarile aprobate de board. El va ramane insa sef al diviziei de jocuri.


Galezul Howard Stringer, care a urcat in ierarhia Sony in ultimii opt ani, a condus divizia americana a companiei si a fost numit director adjunct al corporatiei incepand din septembrie 2004. El a supervizat anul trecut achizitia studiourilor Metro-Goldwin-Mayer (MGM) de catre Sony. Mai mult, Stringer s-a ocupat de fuziunea dintre Sony Music si Bertlesmann Music Group (BMG). Este al doilea strain care intra pe taramul sacru al samurailor, dupa ce brazilianul Carlos Ghosn a preluat conducerea Nissan Motors, scrie Financial Times.



Ce se asteapta de la noul sef


Stringer are acum sarcina dificila de a creste profitabilitatatea companiei si de a relansa divizia de electronice, care ar putea merge in pierdere si in 2005, pentru al doilea an consecutiv.


"Noi am creat piata mondiala de electronice, fabricand produse extraordinare... Am marcat istoria acestei industrii", a declarat Stringer. "Nu putem insa sa cadem in capcana: trebuie sa ne reinventam", a apreciat el.


Sony a fost infiintata in 1946, ca producator de echipamente telecom si aparate de masura. Inventatorii walkmanului s-au extins apoi in toate domeniile, de la eletronice, muzica, film, IT si altele. Transferul puterii de la echipa lui Idei catre Stringer incepe imediat, insa decizia va deveni oficiala pe 22 iunie. Compania japoneza trece printr-un complex proces de restructurare inceput in 2003 si care are ca scop reducerea cheltuielilor operationale cu aproape 3,15 miliarde de dolari pe an (2,4 miliarde de euro). Acest proces a inceput dupa "luna neagra", aprilie 2003, cand compania a dezvaluit pierderi operationale de un miliard de dolari (760 de milioane de euro), ceea ce a redus cu 25% valoarea titlurilor companiei.


Sony a avut anul trecut incasari de 72 de miliarde de dolari (58 de miliarde de euro), cu mai putin de un procent peste cele din 2003. Profitul net a fost insa de 851 de milioane de dolari (686 milioane de euro), cu aproape 30% mai mic decat anul anterior.



Au ramas fara Idei


Nobuyuki Idei, cel care ii va lasa locul la conducerea Sony lui Howard Stringer, este o figura binecunoscuta in industria IT. Idei este cunoscut pentru viziunea sa speciala asupra viitorului tehnologiei: convergenta tuturor echipamentelor electronice din casa, concept pe care il prezinta cu argumente compuse dintr-un amestec de teorie economica, psihologie si un limbaj destul de tehnic.


"Avantajul nostru este ca producem televizoare, PC-uri, console de jocuri, telefoane mobile si alte echipamente al caror continut multimedia este realizat tot de specialistii nostri", declara recent Idei.


A fost presedinte si director executiv din iunie 2000, dar a lucrat la Sony inca din anii '60 si a ocupat de-a lungul timpului numeroase alte posturi de conducere. Referitor la perioada de inceput, este foarte apreciat pentru ca a asigurat intrarea companiei pe piata europeana prin deschiderea filialei din Franta.


Desi este omul care a facut lobby in anii '60 pentru intrarea Sony pe piata europeana, Nobuyuki Idei este un admirator al economiei americane. El s-a luptat pentru mentinerea calitatii brandului Sony, lucru ce a permis companiei sa vanda produse cu 30% mai scumpe decat ale multora dintre firmele concurente. "Oamenii nu cumpara doar din motive de pret", spunea Idei. "Cand cumperi un produs, vrei sa simti ceva pentru acel lucru".


In una din cele mai recente declaratii despre pozitia sa de sef la Sony, Idei a spus: "Poate o sa ma retrag in anul 2007". Multi analisti au considerat insa ca era doar o strategie pentru a-i incita pe candidatii la functia sa sa vina cu idei si proiecte noi care sa revitalizeze compania.
dan.dragomir@zf.ro ; mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO