Business Hi-Tech

Sfarsit al televiziunii analogice din SUA

11.06.2007, 22:20 14

Televiziunea se pregateste sa treaca exclusiv pe transmisiunea digitala, marcand sfarsitul unei ere importante in industria tehnologica si de divertisment. Incepand cu 18 februarie 2009, antenele analogice, care se gasesc in una din cinci locuinte din SUA, vor deveni inutile, scrie New York Times.
Cei care inca detin astfel de antene le pot inlocui cu noi convertoare, un proiect pe care guvernul american va cheltui 80 de dolari (59,1 euro) pe locuinta. Astfel, antenele clasice, in forma literei "V", care au dominat unele sufragerii inca de la inceputul anilor 1950, sunt foarte aproape de a se alatura casetofonului audio sau videoplayer-ului Betamax.
Tranzitia a fost demarata de Congresul american si Comisia Federala de Comunicatii (Federal Communications Commission - FCC) la mijlocul anilor 1990, in dorinta de a oferi telespectatorilor imagini de calitate mai buna si sa faciliteze operatorilor TV transmisia semnalelor high definition (HD).
Momentul va marca sfarsitul unei ere minunate, care a durat aproximativ 60 de ani, a declarat Richard Wiley, fost presedinte al FCC. "Acest sfarsit va insemna aparitia unei noi lumi digitale, mult mai complexe, insa multa lume nu este inca pregatita sau nu a aflat de ea", a adaugat Wiley.
Conform estimarilor guvernului american, circa 20 de milioane de locuinte inca folosesc invechitele antene pentru a-si urmari emisiunile preferate. Aceste familii vor fi nevoite sa foloseasca un convertor (set top box), care va traduce semnalele digitale intr-o forma interpretabila de catre televizoarele mai vechi. Persoanele care acceseaza serviciile TV prin satelit sau cablu digital nu ar trebui sa aiba probleme.
Saptamana aceasta, Asociatia Nationala a Statiilor de Televiziune si Radio (National Association of Broadcasters) a prezentat doua convertoare digitale, produse de LG si Thomson, care vor fi distribuite sub brand-ul RCA, si vor aparea in magazine in luna ianuarie a anului viitor. Preturile de vanzare vor fi intre 50 si 70 de dolari (37 - 51,7 euro).
Pentru a se asigura ca telespectatorii nu vor fi afectati financiar de aceasta tranzitie si nu vor ramane fara emisiunile lor preferate, o agentie guvernamentala va emite cupoane de reduceri in valoare de 40 de dolari (29,5 euro) incepand cu ianuarie 2008, iar fiecare consumator va putea cere maxim doua cupoane, in valoare de 80 de dolari (59,1 euro).
Reprezentantii guvernului american au precizat ca au alocat o suma de 1,5 miliarde de dolari (1,10 miliarde de euro) pentru a ajuta consumatorii in achizitia convertoarelor, insa estimeaza ca va recupera suma si chiar va face profit din vanzarea spectrului radio ce va fi lasat liber de posturile de televiziune.
Conform planului de radiodifuziune digitala stabilit in 2006 la Geneva, tranzitia catre televiziunea digitala pe teritoriul UE trebuie sa se finalizeze pana in 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO