Business Hi-Tech

Siemens: ne intoarcem la telefoanele ieftine pentru a creste cota de piata

16.09.2005, 19:36 30

Divizia de telefoane mobile a grupului Siemens, care va trece in patrimoniul taiwanezilor de la BenQ incepand de la 1 octombrie, a lansat in Romania trei modele de terminale din seria A, telefoane ieftine pentru care se anticipeaza volume mari de vazari.

"Avem contracte importante cu principalii operatori de telefonie si vrem sa acoperim cat mai bine trimestrul patru al anului, cand se realizeaza vanzari mari de telefoane mobile in mod traditional", a declarat pentru ZF Anca Ventura, director de marketing si vanzari al diviziei de telefoane mobile a Siemens. "Studiile noastre au aratat ca exista in continuare un numar mare de clienti care doresc doar functii de baza si au printre criteriile de selectare a produsului favorit usurinta utilizarii si pretul", a precizat ea.

Modelele entry level sunt preferate de majoritatea celor care isi cumpara primul telefon, arata studiile citate de oficialii Siemens. "Interfata de navigare in meniuri realizata de Siemens si designul seriei A au primit note mari din partea utilizatorilor", a precizat Anca Ventura.

Tocmai de aceea, Siemens mizeaza foarte mult pe terminalele din clasa A, care sunt ieftine si ofera utilizatorilor functii de baza. Siemens A70 are chiar ecran alb-negru, este un telefon pentru voce si SMS si va costa 12 eoru cu abonament sau 40-45 de euro fara conectare. Modelul A75, un pic mai evoluat, are ecran cu 4096 de culori, sunete polifonice si in plus este capabil sa se conecteze la Internet prin WAP. Va costa 19 dolari in oferta la Connex (cu abonament) sau 55 de dolari fara conectare. Varful de gama, Siemens AX75, are ecran cu 65,5 mii de culori, WAP, MMS si conectivitate cu infrarosii sau USB pentru sincronizarea cu PC-ul. Are memorie interna de 1,5 MB. Acest model costa circa 40-45 de euro cu abonament sau 70 de euro fara conectare.

Compania germana insista foarte mult pe testele de laborator care demonstreaza fiabilitatea telefoanelor mobile.

In primul rand, componentele telefoanelor sunt supuse la variatii de temperatura de la - 25 de grade pana la plus 85 de grade Celsius. Apoi urmeaza testul blugilor, care presupune introducerea si extragerea aparatului dintr-un buzunar din material de blugi, impreuna cu alte elemente precum tutun, servetele, praf etc.

Testul de vibratii verifica rezistenta in timp a aparatului atunci cand utilizatorul foloseste des alerta cu virabtie. Telefoanele au cazut cu succes de la peste 1,5 metri inaltime, fara ca vreo piesa sa se sparga.

Exista de asemenea un test de stres pentru tastatura, care presupune simularea trimiterii a 400.000 de mesaje SMS de catre o mana robotizata. Exista teste pentru lucru in mediu poluat, intrarea aparatului in contact cu diverse substante toxice, in fine, in total peste 20 de teste separate. "Se simuleaza de fapt 4 ani din viata aparatului, intr-un decurs de 2-3 saptamani", a explicat Anca Ventura.

Divizia de telefoane mobile a Siemens, care merge in pierdere, a fost vanduta in luna iunie taiwanezilor de la BenQ, pentru 350 de milioane de euro. La 1 octombrie va avea loc trecerea sub pavilionul companiei din Taiwan, iar brandul Siemens va supravietui in lumea mobilelor inca 18 luni.

Vor fi lansate produse sub un brand comun, timp de cinci ani, dupa care va fi analizata oportunitatea pastrarii acestui brand sau a programului de co-branding. "Primul produs realizat impreuna va fi lansat in luna martie 2006", a declarat oficialul Siemens.

Noua companie de telefoane mobile are o cota de piata la nivel mondial de 9%, ceea ce asigura grupului Siemens - BenQ locul cinci in clasamentul principalilor producatori de telefoane mobile dupa Nokia, Motorola, Samsung si LG.

Vanzarile cumulate ale celor doua companii se ridica pe acest segment la peste 12 miliarde de euro pe 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO