Business Hi-Tech

Spionaj, atacuri si razbunari: razboiul rece s-a mutat pe Internet

08.11.2004, 00:00 18

Natiunile avansate din punct de vedere militar folosesc din plin Internetul pentru a-si spiona adversarii, testand diverse tipuri de atacuri digitale contra retelelor informatice ale rivalilor, sustine Richard Clarke, fost consilier al Casei Albe pe probleme de securitate nationala si amenintari informatice.
"Atunci cand un astfel de incident are loc este dificil de stabilit cine este vinovatul. Eu cred ca aceste guverne sunt implicate in actiuni de spionaj si testeaza metode de atac, verificand capacitatea retelelor inamice de a face fata unui atac", a precizat specialistul american. El sustine ca Rusia si China sunt printre cele mai avansate tari in acest domeniu, recrutand specialisti si realizand noi strategii pentru a folosi Internetul ca pe o arma. "Probabil ca si Statele Unite fac acest lucru", a completat Clarke.
Specialistul american a lucrat in postul de consilier pe probleme de securitate sub trei administratii si probabil ar fi ramas o figura centrala in echipa lui Bush daca nu ar fi demisionat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Incepand de atunci, el a fost unul din principalii critici ai administratiei republicane si s-a pronuntat de asemenea impotriva campaniei din Irak.
Comentariile sale privind implicarea guvernelor in atacurile informatice vin intr-un moment in care specialistii in securitate IT avertizeaza ca amenintarile informatice sunt din ce in ce mai sofisticate. Aceste atacuri nu se mai indreapta numai spre companii, ci vizeaza tot mai des site-uri guvernamentale. Temerea cea mai mare a americanilor este legata de un atac care ar afecta retelele informatice ale centralelor nucleare sau care ar paraliza sistemul bancar informatizat. Mult mediatizatul incident in care orasele americane au ramas fara curent timp de cateva zile a fost pus la un moment dat pe seama unui astfel de atac, insa oficial s-a dezmintit aceasta teorie.
Specialistii in informatica sustin ca programele avansate care infecteaza computerele, in ciuda masurilor de protectie, si care aduna date personale, parole de cont sau coduri de la cartile de credit, sunt de fapt rezultatul unor eforturi sponsorizate de guvernele lumii. Pana acum nu se putese aceasta problema, fiind acuzati in special indivizi certati cu legea sau grupuri de pirati ai Internetului care actioneaza in nume individual.
"Deocamdata, retelele de hackeri sunt organizate pentru motive economice", a precizat un exepert al Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA). Retelele de crima organizata sunt acuzate a fi principalul motor al valului de spam, virusi si aplicatii care spioneaza activitatile posesorilor de computere conectate la Internet (spyware).
Implicarea guvernelor in astfel de activitati a iesit la iveala recent, spun specialistii americani. Hackerii "de stat" sunt folositi tot din motive economice, in special pentru spionaj industrial. Companiile din domeniu au avertizat toate marile corporatii ca se confrunta cu un risc sporit din cauza intensificarii acestui fenomen.
"Guvernele si corporatiile nationale sunt in continuare intr-o pozitie riscanta pentru ca investitiile in securitatea IT sunt inca mici", a apreciat Richard Clarke. "Cred ca una din lectiile invatate dupa 11 septembrie este ca nu trebuie sa asteptam producerea unui dezastru pentru a ne pregati pentru el", a conchis specialistul american.
De la spionajul economic pe Internet pana la cel militar nu mai este decat un pas. Iar amenintarile sunt tot mai mari atata timp cat accesul la Internet devine esential si pentru institutiile guvernamentale, iar gradul de informatizare al administratiei de stat creste continuu. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO