Business Hi-Tech

SUA s-a hotarat sa-si apere si cyber-spatiul

17.02.2003, 00:00 41

Casa Alba a anuntat la sfasitul saptamanii trecute prima strategie pentru cyber-securitate a Statelor Unite. Strategia nu impune anumite reguli si a fost conceputa ca un parteneriat public-privat pentru asigurarea securitatii in spatiul cibernetic.
Documentul include cinci prioritati atat pentru guvern sau companii cat si pentru utilizatorii individuali de computere: instalarea unui sistem de securitate care sa reactioneze la atacurile venite din spatiul cibernetic, identificarea oricaror vulnerabilitati si amenintari, sporirea atentiei relativ la atacurile online si efectuarea de cursuri de pregatire pentru a raspunde la aceste amenintari, securizarea site-urilor guvernamentale importante si incurajarea cooperarii la nivel national dar si cu alte tari in acest domeniu.
Utilizatorilor individuali de computere li se cere sa-si actualizeze softurile anti-virus si sa-si instaleze programe firewall pe sistemele de acasa. Companiilor li se solicita sa monitorizeze si sa elimine vulnerabilitatile care ar putea favoriza atacurile cibernetice.
Imediat dupa publicarea documentului au aparut si criticii. Majoritatea s-au aratat dezamagiti ca strategia nu face referire la o serie importanta de probleme. Astfel, furnizorilor de servicii Internet nu li s-a facut nici o recomandare de intarire a securitatii propriilor retele. In plus, nu s-a limitat si nici interzis utilizarea Internetului din motive de securitate, in unele agentii guvernamentale, asa cum prevedea un proiect anterior al strategiei. Criticii mai sustin ca guvernul ar trebui sa se implice mai mult in industria producatoare de software astfel incat programele informatice sa devina tot mai sigure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO