Business Hi-Tech

Tabara Time Warner a castigat: Stephen Case a demisionat

14.01.2003, 00:00 19

Soc in randul managerilor americani.Stephen Case, fondatorul America Online si presedintele grupului format in urma fuziunii din 2001 (100 miliarde USD ) cu Time Warner - AOL Time Warner - a anuntat ieri ca va demisiona in luna mai, din cauza nemultumirii actionarilor legate de rezultatele financiare slabe ale companiei. El va ramane in Consiliul Director pana in decembrie 2003.
Stephen Case a declarat ca a luat decizia spre "binele companiei". "As fi vrut din tot sufletul sa raman in functie", a spus el. "Avand in vedere faptul ca unii actionari pun rezultatele financiare slabe de dupa fuziune pe seama mea, am ajuns la concluzia ca  trebuie sa ma retrag pentru a le oferi posibilitatea sa realizeze o echipa mai performanta", a precizat Case.
Speculatiile privind posibilul succesor al lui Case au aparut imediat. Surse apropiate Comitetului Director il indicau ieri pe Richard Parsons, un veteran al Time Warner, ca posibil succesor. Conform analistilor, AOL pierde treptat controlul asupra noii companii, in favoarea directorilor formati in cadrul Time Warner.

Presiuni pentru demisie
Problemele financiare ale AOL Time Warner de dupa fuziune au fost rapid aruncate in spinarea lui Case. In ultimele luni, principalii actionari ai companiei au inceput sa ceara tot mai des plecarea lui. Gordon Craqford, care detine 10% din pachetul AOL Time Warner, Ted Turner (4 % din totalul actiunilor) si John Malone (4%) s-au pronuntat pentru schimbarea lui Case. "Admir decizia lui de a actiona spre binele companiei si al angajatilor ei", a spus Ted Turner comentand anuntul facut de Case.
Multi responsabili ai Time Warner considera ca Stephen Case i-a dezinformat asupra situatiei reale a companiei America Online inainte de fuziune.

Fuziunea nu a dat rezultate
In ciuda previziunilor optimiste ce au inconjurat fuziunea dintre gigantul furnizor de Internet AOL si compania media Time Warner, actiunile noii firme si-au pierdut treptat valoarea in ultimii doi ani. Daca in 2001, imediat dupa fuziune, actiunile AOL Time Warner valorau 56 de dolari bucata, in prezent, chiar dupa o perioada de reviriment, abia ating 14,88 $.
Unul din cei mai mari furnizori de servicii internet din SUA, America Online, nu a reusit sa treaca cu bine peste momentul fuziunii, intrand intr-un declin constant, marcat de asemenea de descoperirea unor nereguli financiare in contabilitatea companiei. In plus, autoritatile care reglementeaza activitatea pe Wall Street au extins ancheta legata de contractele dintre AOL si companiile WorldCom si Qwest, ambele fiind cazuri celebre de fraude in contabilitate. Mai multi responsabili ai AOL au demisionat din aceasta cauza anul trecut.
Situatia dificila a fost insa atenuata de rezultatele bune ale Time Warner- in special datorita rezultatelor excelente ale diviziei sale TV, unde HBO a fost cap de afis.

Criticile nu schimba o cariera de exceptie
Demisia lui Stephen Case nu schimba cu nimic locul sau special in panoplia personalitatilor economiei americane. In varsta de numai 26 de ani, Stephen Case forma in 1985 compania America Online, intr-un moment cand majoritatea americanilor nu stiau inca ce este Internetul. Case a mizat atunci - si a castigat- pe cresterea popularitatii emailului si a mesageriei pe Internet. Boom-ul cunoscut de industria IT nu i-a ferit insa pe cei de la AOL de atacuri dure din partea concurentei, in special Microsoft si alte companii mari.
In ianuarie 2000, Case vedea in fuziunea cu Time Warner oportunitatea de a-si consolida pozitia la nivel mondial si in special posibilitatea de a consolida veniturile financiare ale concernului. In acel moment, Time Warner avea un venit anual de patru ori mai mare decat AOL. Stephen Case a pus la punct detaliile financiare ale fuziunii impreuna cu Gerald Levin, presedinte Time Warner de atunci, sperandu-se intr-o crestere a incasarilor totale cu 30%.
In 2001 insa, chiar dupa formarea AOL Time Warner, noua conducere a fost nevoita sa revizuiasca previziunile optimiste. Iar America Online a inceput un declin care continua pana in prezent. Mai prevazator, Gerald Levin a demisionat in decembrie 2001.

AOL a tras inapoi noul concern
Demisia lui Case urmeaza insa mai multor plecari din randul responsabililor AOL, companie aflata in impas financiar din cauza rezultatelor financiare proaste si a unei anchete legate de o presupusa frauda contabila. Astfel, tocmai compania ce a initiat fuziunea devine acum o piatra de gatul intregului concern, punand in pericol noul grup.
Pierderile suferite de AOL dupa fuziunea cu Time Warner si neregulile contabile i-au facut pe mai multi oficiali ai furnizorului de Internet sa demisioneze anul trecut. Ultimul din serie a fost James de Castro, presedintele AOL, care a demisionat in luna noiembrie 2002. El fusese numit in functie de Robert Pittman, directorul operativ al AOL Time Warner, care la randul sau a demisionat in august din cauza esecului de a revigora activitatea companiei. Tot in 2002 au demisionat Mayo Stuntz, responsabil de noile proiecte ale AOL Time Warner si Myer Berlow, seful departamentului de vanzari.
Artizan al fuziunii de peste 100 de miliarde de dolari, Case impartaseste acum soarta altor presedinti ai unor astfel de conglomerate financiare, precum Jean-Marie Messier de la Vivendi Universal si Thomas Middelhoff de la Bertlesmann.

Traditia renegarii fondatorilor
Jean-Marie Messier a preluat Vivendi pe cand se numea Compania Generala a Apelor (CGA), nume dat de Napoleon in 1853. Aflata intr-o situatie financiara dificila, CGA a crescut insa o data cu Messier, care in 1998 i-a dat noul nume, Vivendi, incepand sa se orienteze spre media. Dorind sa transforme Vivendi in cel mai mare gigant media din lume, Messier a decis sa atace piata americana. A cumparat in 2000 compania Seagram si apoi postul TV Canal Plus, formand astfel Vivendi Universal. Problemele din industria IT si din economie au atins insa rapid imperiul creat de el. Dupa ce Vivendi Universal a inregistrat cea mai mare pierdere din istoria economiei franceze - 14 miliarde de dolari (2001), Messier a fost obligat sa demisioneze.
Thomas Middelhoff, seful comapniei media germane Bertelsmann, a fost obligat sa-si paraseasca functia anul trecut, din cauza "divergentelor de opinii" cu actionarii companiei. El a preluat conducerea in 1998, clasand Bertelsmann pe locul trei in lume dupa AOL Time Warner si Vivendi Universal. Middelhoff a supervizat achizitionare casei de discuri Zomba Records (Britney Spears, Backstreet Boys).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO