Business Hi-Tech

Telefoanele mobile cu camera foto devin vedete in lumea stirilor

05.11.2004, 00:00 11

Din ce in ce mai mult, subiectele firebinti de la stiri sunt ilustrate de fotografii sau filme realizate de amatori cu ajutorul camerelor foto digitale integrate in telefoanele mobile. Fiecare posesor de astfel de terminale devine astfel un potential paparazzi, iar implicatiile au starnit dezbateri furtunoase in ultimul timp.
Telefoanele mobile dotate cu camere digitale au scos la iveala atat situatia mizerabila in care se aflau prizonierii irakieni din inchisoarea Abu Ghraib, dar si detalii senzationale privind accidente si asasinate de data recenta. Mass-media, care in general utilzieaza fotografii sau clipuri filmate de amatori pentru a reda anumite evenimente de interes asa cum au fost vazute de martori, a inceput sa utilizeze tot mai mult in ultimele luni productiile telefoanelor mobile dotate cu camere digitale.
In cel mai recent exemplu, asasinarea regizorului olandez Theo van Gogh a devenit cunoscuta in intreaga lume nu numai datorita faimei lui sau a contextului politic in care a avut loc crima, ci datorita unei fotografii realizate la fata locului, la scurt timp dupa asasinat, de un trecator care avea un telefon mobil cu camera foto incorporata. "Poza in sine, realizata la scurta vreme dupa asasinat, a reprezetat o poveste demna de relatat", a povestit editorul cotidianului olandez De Telegraaf, care a publicat pe prima pagina o ampla relatare a acestui caz.
Theo van Gogh a realizat un film in care critica modul in care sunt tratate femeile in lumea islamica. Stranepotul lui Van Gogh a primit amenintari cu moartea la scurt timp dupa aparitia filmului, aflandu-se sub protectia politiei in momentul in care a fost ucis. Aron Boskma, autorul fotografiei cu telefonul mobil, a trecut intamplator prin zona la scurt timp dupa asasinat. Poza realizata de el il arata pe regizor cu injunghiat cu mai multe cutite.
Fotografii profesionisti au auns la fata locului abia dupa ce corpul lui Van Gogh fusese acoperit, iar politia incepuse cercetarile in zona, astfel ca realizarea lui Aaron a devenit brusc cea mai cautata fotografie din Olanda.
In ultimele luni au fost prezentate in massmedia mai multe astfel imagini, de la diverse evenimente. Ciocnirea a doua vapoare a fost filmata de un utilizator de telefon mobil, iar un alt trecator curajos a reusit sa surprinda un schimb de focuri intre talhari si politie, care a avut loc in orasul Enschede.
Cu cat popularitatea telefoanelor cu carema digitala creste, este tot mai mareprobabilitatea ca trecatorii sa surprinda live diverse evenimente de acest gen. "Vanzarea de poze si clipuri realizate cu telefoanele mobile la astfel de evenimente a devenit deja o afacere", a apreciat un analist. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO