Business Hi-Tech

Telefonul mobil: de la forma de pantof, la pastila de implantat in ureche

07.04.2003, 00:00 23

Acum 30 de ani, pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, angajat al Motorola, a fost primul om care a vorbit la telefonul mobil. El i-a telefonat lui Joel Engel, seful laboratoarelor de cercetari ale companiei rivale AT&T. "Joel, vorbesc de la un telefon celular adevarat", au fost primele cuvinte ale lui Cooper. "Am crezut ca o sa scrasneasca din dinti, dar a fost politicos", isi aminteste el.Zece ani mai tarziu,  a fost lansata prima retea comerciala de telefonie mobila
La 74 de ani, Cooper continua sa creioneze viitorul comunicatiilor si face planuri care par iesite dintr-un film SF. Putini indraznesc sa il ironizeze, dat fiind succesul general de care s-a bucurat prima sa creatie, telefonul mobil.
Cooper vorbeste putin, dar la acesta aniversare a emis doua idei.
Prima: viitorul apartine telefoanelor miniaturale, care vor fi purtate in ureche, fiind capabile sa formeze un numar de telefon in momentul in care proprietarul se gandeste la persoana respectiva. De asemenea, telefonul viitorului nu va avea in opinia lui un ton de apel, ci va vibra aproape imperceptibil cand cineva il suna pe detinatorul unui astfel de aparat.
A doua: comunicatiile se vor baza mai ales pe tehnologiilor wireless, care vor oferi transfer rapid de date si conectare la Internet de mare viteza, la o acoperire teritoriala aproape totala.  Dovada ca Martin Cooper  mizeaza pe wireless:  s-a angajat la o companie privata din Silicon Valley, ArrayComm, care pergateste astfel de solutii tehnologice.
"Am fost surprins sa vad cat de rapid au adoptat oamenii telefonul mobil", a declarat el. Inventatorul celularului a spus ca il nemultumeste un singur lucru, respectiv acoperirea pe care o ofera serviciile de telefonie, care nu este intotdeauna stabila.
In varsta de 74 de ani, Cooper este multumit: inventia sa a ajuns in mainile a peste 1 miliard de oameni, conform statisticilor oficiale. Tehnologia nu a stat pe loc si dimensiunile aparatului au scazut continuu, de la 850 de grame cat avea primul model, de forma unui pantof, la sub 100 de grame, cat au cele mai mici telefoane din ziua de azi. Un raport Gartner Dataquest arata ca anul trecut s-au vandut 423 de milioane de telefoane mobile in intreaga lume.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO