Business Hi-Tech

TotalSoft merge in Italia cu Charisma, dupa Grecia si Rusia

TotalSoft merge in Italia cu Charisma, dupa Grecia si Rusia

Liviu Dragan, directorul executiv al TotalSoft: Romania trece printr-o perioada foarte buna care va continua in urmatorii doi-trei ani. Exista oportunitati pe plan local, iar toata lumea vrea sa cumpere.

14.06.2007, 19:10 23

TotalSoft, furnizorul local de software si servicii, va lansa versiunea in limba italiana a produsului de management al resurselor umane Charisma (aplicatie ERP - Enterprise Resource Planning), in incercarea de a acapara aceasta piata.
"Incercam sa castigam un monopol complet pe piata italiana, conform business plan-ului pe care l-am realizat in comun cu firma locala Sefin", a declarat pentru ZF Liviu Dragan, directorul executiv al companiei si detinatorul a 20% din actiuni.
Lansarea oficiala va fi pe 1 octombrie, iar Dragan se asteapta sa atraga cel putin trei clienti anul acesta. Pentru 2008, el estimeaza venituri de 2 mil. euro din aceasta piata. Pentru zona Europei Centrale si de Est in care s-a implementat produsul Charisma, TotalSoft se asteapta la venituri de 10 mil. euro in acest an. Aplicatia ERP reprezinta principalul factor de crestere, inregistrand o crestere de 40% in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2006.
Costurile unei implementari Charisma pot varia intre zeci de mii de euro si sute de mii de euro, in functie de complexitatea proiectului (numar de angajati, tipuri de business, module implementate). Aplicatia poate fi implementata pentru administrarea resurselor umane, contabilitatii, vanzarilor, achizitiilor si a altor operatiuni.
Dragan a mai precizat ca este interesat de achizitii in Romania si Bulgaria, cautand companii cu cifre de afaceri comparabile sau chiar mai mari decat cea inregistrata de TotalSoft, 8,7 mil. euro in 2006 si 13-14 mil. euro estimari pentru 2007.
Pana in septembrie este obligatoriu sa finalizam o tranzactie, a declarat Dragan, adaugand ca momentan nu poate oferi un nume concret. In Romania, managerul TotalSoft este interesat de integratori, dar in special de firme care au tehnologie Web si care au reusit sa-si atraga un numar mare de clienti. Anul trecut, TotalSoft si-a schimbat actionariatul in urma unei investitii de circa 10 mil. dolari (7,7 mil. euro) a fondului elen Global Finance, care detine in prezent 80% din companie. In perspectiva unei achizitii de peste 10 mil. euro, cheltuielile vor fi suportate integral de catre Global Finance. TotalSoft are in vedere mai multe proiecte de implementare a soft-ului Charisma pe plan international, avand contracte cu filialele bancii BMW din Grecia si Rusia, urmand sa implementeze aplicatia si in Romania, unde BMW isi va deschide o filiala anul acesta.
Liviu Dragan spune ca exista o dorinta mare de achizitie a companiilor locale de catre diversi investitori strategici sau fonduri de investitii. "Romania trece printr-o perioada foarte buna care va continua in urmatorii doi-trei ani. Exista oportunitati pe plan local, iar toata lumea vrea sa cumpere."
El a precizat ca desi salariile din IT aproape s-au dublat, piata outsourcing-ului a inregistrat o crestere importanta anul acesta. "Credeam ca outsourcing-ul va scadea, dar nu a fost asa", a declarat Dragan. La nivelul TotalSoft, salariile au crescut in medie cu circa 70%, iar el estimeaza o crestere de aproximativ 50% la nivelul pietei.
Previziunile pentru viitor nu sunt insa foarte optimiste la nivel de salarii. "Estimez in cativa ani o micsorare sau chiar o stagnare a ritmului de crestere a salariilor", a spus Dragan. El considera ca multe resurse se vor reorienta catre sectorul IT, ceea ce va duce la o "impurificare" a pietei.
TotalSoft, care are in prezent circa 280 de angajati, estimeaza o crestere a afacerilor cu 40-50% in acest an. In 2006, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 8,7 mil. euro si un profit operational de 1,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO