Business Hi-Tech

UE este atacata pe probleme de copyright

12.07.2007, 21:06 13

Unele dintre cele mai puternice grupuri media si telecom au contestat atitudinea Comisiei Europene fata de drepturile de autor in cazul pieselor muzicale, avertizand ca atat afacerile lor, cat si diversitatea culturala pe continent vor avea de suferit daca Uniunea Europeana (UE) nu isi schimba abordarea.
Deutsche Telekom, France Telecom, RTL, ProsiebenSat.1, Libery Global, SBS si alte 22 de companii au inaintat o scrisoare departamentului executiv al UE, in care isi exprima ingrijorarea fata de recenta evolutie a unui caz antitrust impotriva societatilor care colecteaza taxele de copyright si le retrimit artistilor si autorilor.
Comisia Europeana ar putea sa renunte la acuzatiile impotriva acestor societati in schimbul impunerii unui sistem "costisitor, ineficient si fragmentat de licentiere a drepturilor de utilizare a pieselor muzicale", sustin grupurile de media si telecom.
"O asemenea fragmentare ar putea insemna ca anumite repertorii regionale si nationale nu vor fi difuzate sau nu vor fi platite. Iar sugestiile de remediere propuse ar putea determina disparitia multor societati ale drepturilor de autor, eliminand astfel competitori importanti", se precizeaza in scrisoarea adresata UE.
RTL, cel mai mare post de emisie din Europa, si o divizie a companiei Bertelsmann s-au plans ca propunerea UE este inadecvata, deoarece puterea de decizie ramane in mainile a 27 de grupuri nationale separate. Actiunile RTL a scazut cu 9 centi pe bursa din Frankfurt, inchizand la 81,91 euro, in timp ce titlurile Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, au scazut cu 13 centi, la 13,47 euro.
Anul trecut, Comisia Europeana a actionat in justitie societatile de colectare a taxelor de copyright, sustinand ca sistemul lor de management al drepturilor de autor incalca regulile de libera competitie in cadrul UE.
Potrivit legislatiei in vigoare, Comisia Europeana poate respinge o intelegere cu societatile de colectare a taxelor de copyright si poate impune amenzi care se pot ridica pana la 10% din veniturile anuale ale societatilor.
Societatile au propus o serie de compromisuri pentru a ajunge la o intelegere cu reprezentantii UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO