Business Hi-Tech

UE isi impune punctul de vedere: tarifele la roaming trebuie sa scada cu 70%

14.07.2006, 18:54 17

Controversatul plan al UE de a reduce tarifele convorbirilor efectuate de catre utilizatori in roaming va fi pus in aplicare, in ciuda opozitiei din partea operatorilor de servicii de telefonie mobila, scrie Financial Times.
Astfel, Comisia Europeana va impune reducerea cu 70% a costurilor suportate de utilizatorii din Europa pentru un apel in roaming, dupa ce a luptat mai mult timp pentru a obtine o reducere dramatica a tarifelor, relateaza publicatia britanica.
Cu toate ca a parut sa dea inapoi, sustinatoarea acestui proiect, Viviane Reding, comisarul european pentru media si comunicatii, a castigat batalia cu industria telecomunicatiilor, reusind sa reduca atat tarifele practicate in relatiile dintre operatorii telecom, cat si tarifele aplicate clientilor care primesc si efectueaza apeluri telefonice in roaming.
Astfel, in urma adoptarii noului cadru legislativ, aproximativ 147 de milioane de utilizatori vor plati tarife mai mici, in conditiile in care pana acum plateau in medie 1,15 euro pentru un minut de convorbire in roamning - de cinci ori mai mult decat cheltuiau operatorii pentru a oferi serviciile clientilor si de patru ori mai mult decat costul unui apel national, scrie Financial Times.
In urma noii legislatii, tarifele vor fi de pana la 0,49 euro/minut pentru apelurile efectuate si de pana la 0,17 euro pentru apelurile primite. Operatorii de telefonie mobila vor beneficia de o perioada de gratie de sase pana la noua luni pentru a diminua preturile retail aplicate convorbirilor din strainatate ale clientilor lor.
Operatorii vor avea posibilitatea sa perceapa tarife cu maximum 30% mai mari decat cele pe care le platesc in relatia cu alte companii, relateaza publicatia britanica.
Cu toate acestea, nu se stie inca sigur daca noua legislatie cu privire la tarifele pentru convorbirile in roaming va putea fi aplicata intr-un an de zile, asa cum doreste Viviane Reding. Legislatia trebuie aprobata mai intai de catre Parlamentul European, dar si de cele 25 de state membre ale UE, iar tari precum Marea Britanie sau Franta sunt rezervate in aceasta privinta.
"Este adevarat ca este nevoie de o reglementare a tarifelor practicate in relatiile dintre operatorii telecom, insa nu cred ca este corect sa le impunem operatorilor ce tarife sa le perceapa clientilor", este de parere un diplomat francez. Veniturile din roaming ajung in UE la aproximativ 8,5 mld. euro anual.
Cu toate acestea, planul Comisiei Europene s-ar putea dovedi inutil, intrucat operatorii de servicii de telefonie mobila vor gasi solutii pentru a acoperi pierderile survenite in urma reducerii tarifelor pentru convorbirile in roaming, scrie presa internationala.
Astfel, operatorii europeni ar putea evita pierderile anuale de 4,3 miliarde de euro si scaderea profiturilor cu aproximativ 2,3 miliarde de euro pe piata europeana a serviciilor de telefonie mobila, evaluata la 150 de miliarde de euro, prin diferite metode, care includ cresterea tarifelor pentru apelurile locale, ingreunarea utilizarii serviciilor de roaming sau diminuarea investitiilor in acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO