Business Hi-Tech

UiPath, pe lista investitorilor într-un start-up de inteligenţă artificială din Franţa, care promite modele AI capabile să raţioneze. Denumit H, start-up-ul a strâns 220 mil. dolari

UiPath, pe lista investitorilor într-un start-up de...
23.05.2024, 20:51 412

UiPath, cel mai de succes produs al industriei de IT din România, se află pe lista selectă a investitorilor în H un startup francez de inteligenţă artificială, care a strâns 220 de milioane de dolari cu promisiunea de a construi următoarea generaţie de instrumente puternice de inteligenţă artificială, scrie presa internaţională.

“Timp de luni de zile, un grup de oameni de ştiinţă francezi care au lucrat la Google DeepMind au prezentat în linişte investitorilor proiectul lor, pe care l-au numit Holistic AI. Start-up-ul şi-a anunţat noul nume H şi a susţinut că va produce modele capabile să raţioneze, să planifice şi să îndeplinească sarcini complexe”, conform Bloomberg.

AGI, acronimul pentru "Artificial General Intelligence", reprezintă un tip avansat de inteligenţă artificială care poate învăţa, înţelege şi aplica cunoştinţe în diverse domenii, similar modului în care o face inteligenţa umană. Spre deosebire de AI-ul specializat, care este creat pentru a excela într-o singură sarcină sau un set limitat de sarcini (cum ar fi recunoaşterea facială sau traducerea automată), AGI - ceea ce promite H, ar avea capacitatea de a efectua orice sarcină intelectuală pe care un om o poate realiza.

H, cu sediul la Paris, lucrează la dezvoltarea de modele fundamentale - modele de inteligenţă artificială antrenate pe cantităţi mari de date, similare celor dezvoltate de OpenAI din SUA, Mistral din Franţa şi Aleph Alpha din Germania.
H a fost fondată la începutul acestui an în capitala Franţei de o echipă care îi include pe Karl Tuyls, Laurent Sifre, Julien Perolat şi Daan Wierstra, toţi foşti oameni de ştiinţă de la Google DeepMind. CEO-ul companiei Charles Kantor este un fost student la matematică computaţională la Universitatea Stanford.

Capitalul va fi folosit pentru a extinde echipa de cercetare a startup-ului şi pentru a finanţa "cantităţi uriaşe" de putere de calcul şi de date care sunt necesare pentru a construi modele fundamentale, potrivit companiei.

Compania nu a dezvăluit cât de mult din investiţie reprezintă capitaluri proprii şi cât de mult reprezintă datorii. Potrivit rapoartelor anterioare, runda este alcătuită din până la 120 de milioane de dolari în obligaţiuni convertibile - o formă de finanţare prin împrumut care poate fi convertită în acţiuni după îndeplinirea unor condiţii specifice.

Runda a fost condusă de compania americană de capital de risc Accel, cu participarea gigantului american din domeniul tehnologiei Amazon şi a UiPath, notează Sifted.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24