Business Hi-Tech

Un manager-fondator care s-a plictisit de sefie

18.03.2003, 00:00 22

Hasso Plattner, co-director executiv al producatorului german de software SAP, se va retrage din conducerea executiva a companiei pentru a prelua sefia comitetului supervizor. Omul care fondat SAP si a urcat compania in randul primilor producatori  de soft din lume, unul dintre cei mai bogati europeni in acest moment (avere de 2,6 mld.$), a decis sa acorde mai multa atentie vietii private. Retragerea sa urmeaza sa fie confirmata de adunarea actionarilor ce va avea loc la 9 mai, lasandu-l pe Henning Kagermann (cu care Plattner impartea postul de CEO) singur la conducerea companiei. SAP a anuntat ca are indicii conform carora actionarii vor aproba aceasta decizie.
Conform presei americane, zvonuri privind retragerea miliardarului german din functiile executive circulau de mai multa vreme, mai ales ca el nu a mai aparut in ultima vreme in public, anul trecut fiind de negasit la conferinta anuala SAP de la Lisabona. El a lipsit cu desavarsire de la conferinta la care compania si-a anuntat rezulatele pe ultimul trimestru al 2002, in ianuarie, anuntand ca este la o cursa de yahturi.
In varsta de 59 de ani, Hasso Plattner este, alaturi de patru colegi de la IBM, unul dintre fondatorii SAP, in 1972. Sub conducerea sa, compania a crescut, devenind unul din cei mai mari producatori de software din lume. Anul trecut, SAP a avut incasari de peste 7 miliarde de dolari, situandu-se astfel pe locul trei la nivel mondial in productia de software, dupa Microsoft si Oracle. Compania germana furnizeaza solutii software pentru afaceri catre mai bine de 19.000 de companii din intreaga lume, pentru automatizarea resurselor umane, contabilitatii si activitatii de productie. SAP se confrunta insa acum cu problema-obsesie a sectorului IT, reducerea investitiilor companiilor in acest domeniu, iar concurenta din partea Microsoft si Siebel Systems este din ce in ce mai mare, releva The Wall Street Journal.
Inca din februarie 2003, Hasso Plattner a renuntat la conducerea diviziei de dezvoltare a aplicatiilor software, in fruntea careia l-a numit pe un membru al comitetului director executiv, Shai Agassi. Considerat un vizionar, care a ajutat compania sa se extinda, el este creditat si cu ultimele initiative ale SAP, precum intrarea pe piata softului pentru relatiile cu clientii (CRM). Preluand conducerea comitetului supervizor, Plattner va ramane unul dintre membrii marcanti ai conducerii companiei. Actualul sef al comitetului care supervizeaza activitatea companiei, Dietmar Hopp, isi va pastra statutul de membru, a mai precizat purtatorul de cuvant.
Decizia luata de Hasso Plattner nu va avea un impact deosebit asupra afacerilor SAP, considera analistii. "SAP a fost dintotdeauna o companie condusa de mai multe persoane", a explicat Bruce Richardson, analist al AMR Research, citat de CNet.com. "Kagermann (co-CEO alaturi de Plattner, n.r) este un manager competent, care deja conduce activitatea de ani de zile. Iar Agassi a dovedit in anul ce a trecut ca a reusit sa conduca cu succes divizia incredintata de Plattner", a declarat el.
Este totusi pentru prima in istoria companiilor producatoare de software cand un fondator se retrage de bunavoie din functiile executive, noteaza The Wall Street Journal. Insusi Kagermann nu s-a declarat foarte increzator in evolutiile de viitor. Piata de software extrem de sensibila la orice miscare, a spus el. Analistii considera insa ca SAP a inceput sa isi revina dupa o serie de erori manageriale facute in anii '90. Iar cresterea vanzarilor, chiar daca de numai 1% anul trecut, este un semnal pozitiv.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO