Business Hi-Tech

Un nou show Larry Ellison: Pe piata vor ramane doar Oracle si SAP

25.06.2001, 00:00 34



Pentru cei mai putin obisnuiti cu stilul agresiv al lui Larry Ellison, CEO al Oracle, discursul sau prezentat la Oracle Open World de la Berlin in fata a peste trei mii de oameni, clienti, parteneri si reprezentanti ai mass media, a fost socant.

Intrat pe scena lunga de cativa metri invadata de lumini, ca un veritabil star, el nu s-a marginit la o simpla prezentare a ultimului software pentru baze de date al companiei, Oracle 9i, ci s-a bazat pe o raportare permanenta la competitie, in termeni ironici, uneori aproape jignitori. Pentru cei mai obisnuiti cu stilul "Ellison", reactia a fost una de genul "asadar, intram si in Europa."

Desi a pronuntat si nume ca Microsoft si SAP, din discursul sau a reiesit clar ca inamicul numarul unu este IBM.

"Cand cei de la divizia de hardware a IBM au vrut sa arate cat de rapid li se misca cel mai tare computer, au folosit baza de date Oracle", a spus Ellison. "Cei de la IBM nu sunt in stare sa-si vanda aplicatia nici macar departamentului de vizavi", a continuat el.

Atacurile au mers mai departe, cand Ellison a spus ca cei de la IBM sustin ca sunt cei mai rapizi, fara ca macar sa fi publicat vreodata vreo cifra.

"Iar asta inseamna doua lucruri, a spus el. Ori sunt atat de rapizi si nu vor sa ne faca sa ne simtim prost, ori sunt atat de inceti si atunci nu vor s-o recunoasca."

El a continuat seria atacurilor, spunand ca IBM a achizitionat Informix doar de dragul publicitatii, sa arate ca o duc bine. "?inta, de fapt, suntem noi," a spus el. "IBM castiga mult de pe urma campaniilor de marketing impotriva noastra".

Remarcile acide la adresa concurentei au avut in vedere si pretul softului IBM, care, in opinia presedintelui Oracle, e de sapte ori mai scump decat cel produs de compania sa.

In cateva randuri, Ellison s-a referit si la Microsoft, insa a spus ca nu este un competitor direct, pentru ca ei produc "jocuri si alte lucruri de genul acesta." "Noi am facut ca Windows sa fie credibil," a adaugat el.

La sesiunea de intrebari si raspunsuri, Ellison a facut si o incursiune in viitor, aratand ca, in urmatorii cativa ani, multe firme vor disparea, singurele care ar urma sa supravietuiasca fiind compania sa si SAP.

Printre firmele carora le-a prezis disparitia, Ellison a pronuntat nume ca Ariba, Commerce One, Peoplesoft, i2 si Sybase. "Doar doua companii vor mai ramane: Oracle si SAP din Germania," a spus CEO-ul Oracle.

"Restul vor disparea." El a recunoscut ca SAP reprezinta un competitor puternic pe piata germana si ca, in general, Europa este o piata inca dificila pentru Oracle.

Cat priveste viitorul companiei sale, Ellison a spus ca, intr-o economie "normala, nu ca cea de acum," se asteapta ca Oracle sa creasca cu aproximativ 20%, in urmatorii doi-trei ani.

El a adaugat ca sectorul IT n-o duce prea bine in aceste momente din doua motive: finantarea nechibzuita a dotcom-urilor in SUA si datorita costurilor imense legate de achizitionarea licentelor 3G, in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO