Business Hi-Tech

Un roman a fost arestat pentru raspandirea de virusi informatici

05.09.2003, 00:00 24

Politia romana a arestat un prim suspect pentru modificarea si raspandirea virusului informatic MSBlast. Retinerea lui Dan-Dumitru Ciobanu, un tanar de 25 de ani din Iasi, s-a realizat la numai doua zile dupa ce compania Softwin, prin intermediul diviziei de software anti-virus, BitDefender, anunta depistarea autorului. Daca va fi gasit vinovat, Dan-Dumitru Ciobanu de 25 de ani din Iasi risca acum sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea intre 3 si 15 ani, spun oficialii.
Tanarul a modificat versiunea originala a virusului MSBlast care a infectat sute de mii de calculatoare in intreaga lume si a introdus in linia "Subiect" a mesajului de e-mail prin care se raspandea programul, injurii la adresa unui profesor de la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice Gh. Asachi din Iasi. Dan-Dumitru Ciobanu fusese student al acestei facultati.
Echipa BitDefender a analizat virusul si a instiintat autoritatile cu privire la persoana care este prezumptivul autor al virusului "modificat" si unde poate fi el gasit. Politia a descins la locuinta suspectului unde l-au retinut intai pe fratele acestuia apoi l-au arestat pe tanarul de 25 ani chiar la locul sau de munca, un laborator de procesare foto (dupa cum spune ahoo! News). Atat calculatorul de acasa cat si cel de la serviciu au fost retinute si sigilate pentru investigatii.
Saptamana trecuta, Jeffrey Parson, un american in varsta de 18 ani a fost de asemenea arestat tot pentru raspandirea unei versiuni a virusului informatic MSBlast. Aceasta versiune ar fi infectat, dupa cum spun oficialii americani cel putin 7.000 de computere. Parson risca la randul sau sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de maximum zece ani dar si o amenda de 250.000 de dolari. Autorul versiunii originale a virusului nu a fost inca depistat. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO