Business Hi-Tech

Vanzarile de telefoane mobile continua sa creasca puternic la nivel mondial

02.08.2004, 00:00 14

Numarul de celulare vandute la nivel mondial in al doilea trimestru al acestui an a crescut cu 36,7 % fata de aceeasi perioada a 2003, analistii pietei asteptand modificari in clasamentul principalilor vanzatori la nivel mondial.
In timp ce Nokia si-a stabilizat situatia si a obtinut o cota de piata de 27,7%, americanii de la Motorola continua sa piarda teren in fata Samsung, care ar putea pe urmatoarele trei luni sa urce pe locul al doilea la nivel mondial. In acelasi timp lupta se incinge pentru locul patru la nivel mondial, Sony Ericsson reusind sa egaleze vanzarile Siemens, in timp ce LG nu este deloc departe si le-ar putea depasi in viitorul apropiat pe amandoua. Informatiile sunt confirmate de compania de analiza International Data Corp. (IDC) si de Strategy Analitycs (SA).
Razboiul preturilor, inceput din cauza stocurilor de celulare mai vechi nevandute la timp, i-a afectat pe toti marii jucatori de pe aceasta piata. ?Cresterea puternica a fost generata de dorinta oamenilor de a-si inlocui telefonul vechi cu unul multimedia si de cresterea numarului de utilizatori de telefonie la nivel mondial?, a apreciat un analist SA. ?Concurenta agresiva ii va obliga pe principalii jucatori sa asculte mai atent cererile pietei pentru a livra clientilor exact functionalitatile pe care acestia le cauta?, a spus la randul sau un analist IDC.
In total, in acest trimestru s-au vandut la nivel mondial 163,7 milioane de telefoane mobile, cu 2,5% mai multe decat pe primele trei luni ale lui 2004. LG si Samsung, cele doua companii sud-coreene prezente in primii cinci jucatori, au castigat teren gratie noilor model high-end lansate, pe baza celor mai noi tehnologii, strategie combinata cu o agresiva campanie de imagine pentru brandurile lor. Spre comparatie, Nokia si Siemens au mentinut o strategie pasiva, conservatoare, conform IDC.
Desi si-a stabilizat situatia si a castigat teren in comparatie cu primul trimestru al 2004, Nokia nu a reusit nici pe trimestrul al doilea sa produca rezultate spectaculoase, ramanand sub media pietei. Compania a vandut 45,4 milioane de celulare in perioada aprilie-iunie 2004, cu 11,8% mai mutle decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Motorola, desi a crescut vanzarile cu 52,4% fata de anul trecut, este in pericol sa piarda si pozitia a doua la nivel mondial. Compania a lansat pe piata primul celular a reusit in trimestrul al doilea al acestui an sa vanda 24,1 milioane de telefoane mobile, obtinand o cota de piata de 14,7%. Samsung a crescut insa cu 76%, castigand in plus aproape 1,3% din piata mondiala, cota sa urcand pe trimestrul al doilea la 13,9%. Samsung a vandut in toal 22,7 milioane de telefoane mobile in perioada aprilie-iunie 2004. Germanii de la Siemens continua sa piarda teren, vanzarile companiei reducandu-se cu 18,2% fata de primul trimestru al acestui an. Siemens a vandut in total 10,4 milioane de celulare in acest trimestru, obtinand o cota de piata de 6,4% la nivel mondial.
Pe de alta parte insa, Sony Ericsson si-a crescut puternic vanzarile cu 55% fata de anult recut si a reusit sa prinda din urma Siemens. Compania a fvandut 10,4 milioane de telefoane mobile, acaparand 6,4% din piata la nivel mondial.
Coreenii de la LG Electronics au avut cea mai puternica crestere fata de anul treuct dintre primii cinci jucatori la nivel mondial, respectiv 87%. Compania a reusit sa vanda 9,9 milioane de telefoane mobile in trimestrul al doilea, crescandu-si cota de piata la aproape 6,1%.
In total, primii cinci jucatori au ocupat mai bine de trei sferturi din aceasta piata, iar toti ceilalti producatori de telefoane mobile au vandut 40,8 milioane de celulare, mai putin decat Nokia, sau de Motorola si Samsung la un loc. Se pare ca asiaticii sunt la mai mare cautare anul acesta, in timp ce producatoriii europeni si americani pierd teren.
Rezultatele foarte bune pe trimestrul doi i-au facut pe analistii pietei sa ridice previziunile pentru ansamblul anului 2004, anticipand ca se vor vinde in total peste 670 de milioane de telefoane mobile. Cifrele arata ca 1,3 miliarde de oameni utilizeaza celulare, iar cifra va creste si ea anul acesta, in special gratie pietelor mari in curs de dezvoltare: China, India, Brazilia.
Analistii pietei au fost de acord ca vanzarile vor creste pe trimestrul al treilea, insa au avertizat ca problemele de livrare la timp a componentelor pentru telefoanele mobile ar ptuea afecta din nou vanzarile pe trimestrul al patrulea al acestui an.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO