Business Hi-Tech

Veniturile mici trag in sus tarifele la apelurile de pe fix

28.07.2003, 00:00 15



Tarifele la serviciile de telefonie fixa din Romania exprimate in euro sunt printre cele mai scazute in randul tarilor candidate la Uniunea Europeana, insa raportat la puterea de cumparare clasamentul sufera unele modificari, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene.



Romania se plaseaza pe locul al noualea din 13 in functie de tariful pentru o convorbire locala cu o durata de trei minute, estimat la 9,3 eurocenti, media in UE fiind de 14 eurocenti.



In schimb, luand in considerare paritatea puterii de cumparare, Romania urca pana pe locul al saselea, cu un tarif de 26 de eurocenti pentru trei minute de convorbire locala pe telefonul fix, fata de 14,5 eurocenti - nivelul mediu in UE.



Studiul este realizat semestrial de firma de cercetare IBM Business Consulting Services si a ajuns la cea de-a treia editie. Statisticile prezentate in raport au ca data de valabilitate 31 ianuarie.



Slovacia detine suprematia la ambele categorii, cu un tarif de 16,4 eurocenti, respectiv 41,3 eurocenti daca se are in vedere si paritatea puterii de cumparare. La polul opus, cu cele mai ieftine convorbiri locale in randul tarilor candidate, se situeaza Bulgaria, pentru tarifele exprimate in euro (4,3 eurocenti), si Cipru, raportat la puterea de cumparare (8 eurocenti).



Raportul prezinta si un clasament in functie de convorbirile locale cu o durata de zece minute. In acest caz, cu 30,9 eurocenti pentru o astfel de convorbire, Romania se claseaza pe locul al saptelea, dupa Slovacia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania si Turcia. Media pentru Uniunea Europeana este de 40,4 eurocenti.



Cu paritatea puterii de cumparare luata in calcul, Romania urca pana la pozitia cinci, ajungand la un tarif de 86,7 eurocenti, fata de 41,6 eurocenti - nivelul mediu in UE. Primele patru locuri revin Slovaciei, Cehiei, Letoniei si Lituaniei, in aceasta ordine.



Aceeasi impartire este utilizata si pentru convorbirile la distanta (interurbane). Astfel, in cazul unui apel de trei minute, Romania se regaseste pe locul al optulea, cu un tarif de 24,7 eurocenti, respectiv 69,4 eurocenti cand este luata in calcul si paritatea puterii de cumparare. In UE, tariful mediu practicat este de 35,5 eurocenti, respectiv 37,7 eurocenti.



In prima situatie, lider in randul statelor candidate este Turcia, iar in cea de-a doua pozitia intai revine Bulgariei.



In functie de tariful pentru o convorbire de trei minute de pe un telefon fix catre un terminal mobil, Romania se regaseste pe locul 12 - penultimul, cu 56,1 eurocenti. Luand in calcul paritatea puterii de cumparare, tara noastra urca pe pozitia a noua, cu 1,57 euro. Cele mai mari tarife sunt percepute in Malta, respectiv Bulgaria.



Romania, in schimb, se claseaza in fruntea ierarhiei la tariful pentru o convorbire internationala cu durata de zece minute, efectuata intr-o tara vecina. Astfel, fara a lua in calcul puterea de cumparare, tarifele de pe piata romaneasca se situeaza pe locul al doilea dupa Malta, cu 4,85 euro pentru RomTelecom, fiind mai scazute insa pe segmentul operatorilor care utilizeaza tehnologia Voice over Internet Protocol (VoIP), respectiv 1,11 euro. Media europeana este de 2,32 euro.



Avand insa in vedere si paritatea puterii de cumparare, Romania se gaseste pe primul loc, cu 13,64 euro in cazul RomTelecom si 3,12 euro in cel al operatorilor VoIP, in conditiile in care media practicata in UE se ridica la 2,43 euro. In ambele situatii, cele mai mici tarife sunt practicate in Cipru.



Pentru convorbirile internationale catre o tara mai indepartata, respectiv Statele Unite, 10 minute sunt taxate in Romania cu 5,51 euro la RomTelecom, ceea ce ii confera pozitia a sasea, si cu 1,11 euro la operatorii concurenti. Aceeasi convorbire este taxata in Uniunea Europeana in medie cu 2,31 euro.



Luand in considerare si puterea de cumparare, Romania se claseaza pe locul al doilea, cu 15,75 euro la RomTelecom, comparativ cu o medie europeana de 2,42 euro.



In clasamentul realizat dupa valoarea abonamentului lunar pentru o linie de telefonie fixa, fara impulsuri incluse si avand ca utilizator o persoana fizica, Romania ocupa ultimul loc, cu 2,9 euro, cele mai scumpe fiind abonamentele din Ungaria, cu 12,3 euro. Valoarea minima in UE este de 11,8 euro, iar cea maxima de 19,6 euro. Daca se ia in calcul paritatea puterii de cumparare, Romania se plaseaza pe locul al saptelea, cu 14 euro, prima pozitie revenind si in acest caz Ungariei, cu 24,3 euro. In aceasta situatie, valoarea minima in UE este de 11,9 euro, iar cea maxima de 20,2 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24