Business Hi-Tech

Vodafone: Atentie la estimarea veniturilor bugetare

Vodafone: Atentie la estimarea veniturilor bugetare
09.02.2009, 17:19 18

Constructia unui buget clar, bazat pe estimari realiste privind evolutia economiei, si care sa fie pus rapid in practica, precum si un cadru fiscal stabil reprezinta unele dintre cele mai importante asteptari ale mediului privat de la statul roman in actualul context economic, spune intr-un interviu pentru ZF Liliana Solomon, CEO al Vodafone.

Subsidiara grupului britanic Vodafone este una dintre cele mai mari zece companii din Romania, cu afaceri anuale de peste 1,1 mld. euro.
"Este foarte important sa avem un guvern stabil si o strategie economica bine definita si bine inteleasa. Bugetul trebuie sa fie construit pe baza unor estimari realiste, pentru ca daca veniturile din taxe nu vor atinge nivelul previzionat, atunci deficitul va fi si mai mare, ceea ce este periculos. Cu cat deficitul este mai mare, cu atat creste nevoia de finantare, iar acum este mai greu si mai scump sa te finantezi. Daca cifrele pe care se bazeaza Guvernul pentru bugetul de stat nu se realizeaza, atunci va fi cu atat mai grea o noua reducere a costurilor, mai mare decat cea propusa initial", a spus Liliana Solomon.
"Faptul ca am avut anul trecut un deficit bugetar atat de mare ma face sa ma intreb cat de mult trebuie sa fie scazute cheltuielile in 2009. Reducerea costurilor trebuie sa fie dramatica, daca avem in vedere ca rata de crestere a PIB-ului se va reduce, in cel mai bun caz, de la aproape 9% in 2008 la aproximativ 1-2% in acest an."
In acest context, spune CEO-ul Vodafone, Guvernul trebuie sa treaca rapid la aplicarea proiectelor din buget. "Cu cat executia bugetara incepe mai tarziu, cu atat sansele de a face efectiv schimbari vor fi mici, pentru ca nu va exista suficient timp."
Bugetul de stat pe anul 2009 ar fi trebuit adoptat inca de anul trecut, insa fostul guvern a amanat procedurile necesare, pe fondul desfasurarii alegerilor parlamentare. Dupa ce a fost adoptat de executiv la inceputul lunii, bugetul pe 2009 urmeaza sa intre abia in cursul acestei saptamani in discutia Parlamentului.
In ceea ce priveste decizia Guvernului de a majora contributiile pentru asigurarile sociale (CAS), Solomon afirma ca "nicio marire de taxe nu este bine-venita", in special cand aceasta apare de pe o zi pe alta si nu este prinsa in bugetele firmelor private. "Pentru orice companie privata, o crestere neprevazuta a taxelor, de pe o zi pe alta, in contextul in care cererea scade, iar cifra de afaceri nu mai este sub control, poate avea doua efecte: firmele isi pot pune problema daca mai pot creste numarul de angajati sau daca mai pot sustine personalul existent. Practic, atractivitatea de a crea joburi noi scade. Cred ca atunci cand se iau asemenea decizii Guvernul trebuie sa aiba in vedere efectele resimtite de toate companiile din Romania, si in special de intreprinderile mici si mijlocii. Practic, astfel se creeaza pentru unele companii o atractivitate pentru plata 'la negru'. Acesta nu este cazul multinationalelor, dar statul trebuie sa evaluze impactul unor asemenea taxe in intreaga economie."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO