Business Hi-Tech

Vodafone castiga batalia pentru Hutchinson Essar

13.02.2007, 19:09 15

Vodafone a castigat luni controlul asupra Hutchinson Essar, intr-o tranzactie care a evaluat operatorul indian la aproximativ 19 mld. dolari (14,59 mld. euro), scrie Financial Times.
Vodafone va plati 11,1 mld. dolari (8,52 mld. euro) pentru 67% din al patrulea mare operator de telefonie mobila din India, obtinand controlul retelei cu cel mai rapid ritm de dezvoltare, cu 6 milioane de utilizatori noi in fiecare luna.
Prin cea mai mare investitie straina din istoria tarii, Vodafone - care a evaluat operatorul Hutchinson Essar la 18,8 mld. dolari (14,44 mld. euro), incluzand datoriile de circa 2 mld. dolari (1,53 mld. euro) - a depasit ofertele rivalilor Reliance Communications si Hinduja. Tranzactia va oferi operatorului britanic posiblitatea de a contracara incetinirea cresterii pe pietele vest-europene.
Investitorii Vodafone s-ar putea intreba insa daca grupul nu a platit prea mult pentru Hutchinson Essar, dar Arun Sarin, directorul executiv al companiei, a declarat ca tranzactia s-a incadrat in criteriile financiare Vodafone. Acesta a mai precizat ca Hutchison Essar este o companie impresionanta, care se integra bine in grupul britanic.
Vodafone a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni de 67% detinut de firma Hutchinson Whampoa a miliardarului Li Ka-shing din Hong Kong, a declarat Sarin. Vodafone va detine in mod direct 52% din companie, restul de 15 la suta din actiuni fiind detinut de partenerii locali. Aceasta impartire a actiunilor este din cauza regulilor impuse de autoritatile indiene, ce nu permit unui investior strain sa detina mai mult de 74% dintr-un operator local.
Conform estimarilor analistilor, in urma tranzactiei - care va fi finalizata in al doilea trimestru fiscal - profitul operational Vodafone pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa si regiunea Asia-Pacific va creste de la 20% la peste 33% pana in 2012.
Vodafone deja este prezenta in India, detinand 10% din Bharti Airtel, cel mai mare operator de telefonie mobila indian.
Compania britanica a anuntat ca a oferit operatorului indian posibilitatea de a rascumpara 5,6% din pachetul de actiuni, pentru suma de 1,6 mld. dolari (1,22 mld. euro).
Bharti a precizat ieri ca cele doua companii isi vor imparti infrastructura, pentru a permite extinderea retelelor in zonele rurale din India. De asemenea, Vodafone va redirectiona 50% din apelurile de roamming catre Bharti pentru urmatorii trei ani. "India are un potential imens de crestere pentru ca doar 13% din populatie detine un telefon mobil", a declarat Arun Sarin, adaugand ca 40% din populatia Indiei beneficiaza de acoperirea unei retele de telefonie mobila.
John Bond, presedintele grupului britanic, considera ca "India va deveni una din cele mai mari si cele mai importante piete pentru telefonia mobila". Pe o piata a carei rata de penetrare va fi 40% pana in 2012, Vodafone isi propune atingerea unei cote de 20-25%. In prezent, Hutchinson Essar are 22,3 mil. abonati, reprezentand 16,4% din piata.
Pe bursa din Londra, pretul actiunilor Vodafone a crescut cu 1,5%, inchizand la 1,51 lire (2,26 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO